Почетна > Свет
Свет

Европи, због топле зиме, поново прети суша

Топла зима и рекордно мала количина падавина поузроковали су алармантно ниске нивое река и језера широм Европе, а стручњаци упозоравају да би се могла поновити прошлогодишња тешка суша.
Фото: Градске инфо

Изузетно топла и сува зима ове године је била у централној и југозападној Француској, северној Шпанији и северној Италији, пише ЦНН и додаје да би се то могло одразити на водоснабдевање.

Ситуација са водом у Европи постала је „веома несигурна“, према студији коју су у јануару објавили истраживачи са Технолошког универзитета у Грацу, у Аустрији, а за коју су користили сателитске податке за анализу светских ресурса подземних вода.

Француска, у којој влада најсушнији период за више од 60 година, ускоро би могла да уведе рестрикције воде, наводи ЦНН.

Земља је имала 32 узастопна дана без значајних падавина – од 21. јануара до 21. фебруара, изјавио је климатолог Симон Мителбергер и навео да је то најдужи период од када су почела мерења 1959. године.

Навео је да је тло много сувље него обично. „Ситуација на Пиринејима је близу најнижих вредности за ово доба године“, рекао је Мителбергер.

Он је навео да на Алпима има 63 одсто снега мање него иначе.

Прошлог лета Француска је претрпела најгору забележену сушу, али Мителбергер упозорава да би ове године „ситуација би могла бити гора, ако не буде значајних падавине у наредних неколико месеци“.

У Италији неке од најпознатијих водених површина у земљи пресушују.

Нивои воде на језеру Гарда су толико ниски да је сада могуц́е прошетати до острва у средини. У Венецији су поједини канали постали толико плитки да гондоле не могу да плове.

Најдужа река у Италији, По, има 61 одсто мање воде него што је то убобичајено за ово доба године.

Прошлог лета италијанска влада је прогласила ванредно стање у области око реке По, која је претрпела највећу сушу у последњих 70 година.

У Шпанији, која је прошле године имала најтоплију годину у историји, постоји забринутост за снабдевање водом.

„Не можемо гарантовати снабдевање водом за пиће или за економску употребу ослањајући се искључиво на кишу“, изјавила је недавно министарка за екологију Тереза ​​Рибера.

Од 1980. године просечна расположива количина вода се смањила 12 одсто, а пројекције показују да би могло доћи до даљег смањења од 40 одсто до 2050. године.

Климатолог у Заједничком истраживачком центру Европске комисије Андреа Торети изјавио је да су овакви временски услови били ретки у прошлости, али да климатске промене мењају режим падавина широм Европе и чине екстреме учесталијим и интензивнијим.

Bajden: Ruski predsednik pozdravlja kineski plan, kako onda da bude dobar

Преузмите андроид апликацију.