Почетна > Бизнис
Бизнис

Евро у успону од скоро 0,7 посто према долару

Долар се данас вратио на вишемесечни минимум услед преокрета тренда појачане тражње инвеститора за зеленом новчаницом, коју је изазвао пад залуталих ракета у Пољској, пошто се испоставило да је ракете вероватно испалила украјинска противваздушна одбрана.
Фото: Pixabay/Alexas_Fotos

Евро је према последњим подацима се тржишта ојачао за 0,67 посто и тргује се за 1,04205 долара, приближавајући се четвороипомесечном највишем нивоу од 1,0481 долара, након објаве податка да је инфлација произвођачких цена у САД пала више од очекивања, извештава Ројтерс.

Фунта јутрос није реаговала на информацију да је инфлација у Британији наставлила раст достигавши у октобру 41-годишњи рекорд, а касније се придружила општем тренду раста, изазваном попуштањем геополитичких тензија везаних за пад ракета у Пољској, при чему је ојачала за 0,36 одсто на 1,1910 долара.

Сајмон Харви, шеф за анализе девизних тржишта у компанији Маникс Јуроп, каже да је уздржана реакција фунте на вест о инфлацији углавном била резултат раније објављених прогноза Банке Енглеске.

Британија чека сутра предлог новог буџета, у којем ће, како је већ најављено, министар финансија Џереми Хант објавити повећање пореза и смањење потрошње.

Фунта је у септембру пала на рекордно низак ниво од 1,0327 долара након што је Хантов претходник Кваси Квартенг најавио пакет смањења пореза без обезбеђених буџетских средстава која би то покрила.

Долар се према јену тргује на непромењеном нивоу од139,32 јена, близу двоипомерсечног минимуна од 137,67 забележеног у уторак.

Америчка валута је такође пала за 0,5 процената у односу на швајцарски франак на 0,9394 долара, што је недалеко од њемог седмомесечног минимума.

Доларски индекс, који мери вредност долара према корпи шест главних ривала, ослабио је за 0,44 процента на 105,9 поена, наводи Ројтерс.

Izvoz suplementa u prvih 8 meseci vredan 22,5 mln evra

Преузмите андроид апликацију.