Почетна > Бизнис
Бизнис

Евро на двогодишњем минимуму, тону и фунта, форинта и злот

Евро се спустио данас близу 21-месечног минимума због забринутости да ће руска војна акција у Украјини угрозити европски раст, док су валуте везане за сировине достигле вишенедељне максимуме услед раста извозних цена.
Фото: Unsplash/yazbeckistan

Евро се на азијској сесији трговао, према последњим доступним подацима, на нивоу од 1,1097 долара, незнатно изнад минимума од 1,1058 долара на који је пао током ноћи, што је била његова најнижа вредност од маја 2020, извештава Ројтерс.

Јединствена валута еврозоне је од почетка недеље до данас потонула за 1,5 посто и на путу је да заврши четврту узастопну недељу с губитком у односу на амерички долар.

Аустралијски долар се трговао по курсу од 0,7300 америчких долара, незнатно нижем од седмонедељног максимума од 0,7306 долара који је достигао у среду, пошто су цене аустралијске извозне робе, попут угља, гаса, течног природног гаса и житарица скочиле подстакнуте страхом да ће западне санкције против Русије озбиљно пореметити глобално снабдевање.

Евро је према аустралијској валути у паду девет сесија заредом и мења се за 1,5218 аустралијских долара, по најнижем курсу у последње четири године.

„У тренутној кризи, сматрамо да је евро веома рањив. На корпоративном нивоу, имамо мрежу комплексних односа између ЕУ и руских фирми, посебно у енергетском сектору. Цене енергије су порасле као и цене многих пољопривредних производа. Рат у Украјини стога наговештава још вишу и дуготрајнију инфлацију и могуће успоравање економског раста”, каже виши стратег за девизна тржишта Џејн Фоли из Рабобанке.

Британска фунта је такође на силазној путањи откако је почео руски напад на Украјину, мада је данас на азијском трговању успела да се благо опорави према долару на 1,341 долара са јучерашњег ниског нивоа од 1,3275 долара, преноси Танјуг.

Сигурне валуте као што су јен и швајцарски франак, ноћас су незнатно потонуле услед јачања долара и ризичнијих валута. Јен се трговао на нивоу од 115,67 јена за долар.

Индекс америчког долара према корпи валута износи на 97,502 поена.

Оштре западне санкције погађају вредност руске имовине и рубље, која је у среду у Москви пала на 110 рубаља за долар. Рубља је на међубанкарском трговању изван Русије незнатно била јача и мењала се по курсу од 98 рубаља за долар.

Под притиском су и валуте земаља источне Европе, при чему је мађарска форинта током ноћи забележила рекордно ниске вредности према долару и евру, док је пољски злот пао на најнижи ниво у последње две деценије.

На крипто тржишту, биткоин је изгубио замајац раста с почетка недеље, потонувши на око 43.500 долара, наводи британска агенција.

Kolaps akcija Sberbanke na Lodonskoj berzi

 

Преузмите андроид апликацију.