Почетна > Бизнис
Бизнис

Евро и даље испод паритета према долару

Амерички долар се повукао данас на азијском трговању са дводеценијског максимума у односу на шест водећих светских валута, док је евро остао испод паритета према долару упркос благом опоравку.

Pixaba

Фото: Pexels/Pixabay

Индекс долара, који мери вредност америчке валуте према корпи главних ривала, ослабио је за 0,19 одсто на 108,42 поена, али је и даље близу свог највишег нивоа од 109,29 бодова који достигао средином јула, извештава Ројтерс.

Евро је ојачао за 0,18 процената на 0,99865 долара, након што је у уторак пао на 20-годичњи минимум од 0,99005 долара.

Забринутост инвеститора за привредни раст еврозоне, која се бори с енергетском кризом, и нервоза на тржишту због најаве Русије да ће на три дана обуставити испоруке гаса Европи преко главног гасовода Северни ток 1 због ванредног одржавања, држе јединствену валуту под притиском.

Британска фунта је порасла за 0,2 посто на 1,1815 долара, опорављајући се од пада у уторак на најнижи ниво од марта 2020, када се трговала за 1,1718 долара.

Долар се спустио данас према јапанској валути са овонедељног максимуна од 137,705 јена за четвртину процента на 136,78 јена.

Јужнокорејски вон је порастао након што је централна банка повећала референтну камату за четвртину процентног поена и подигла прогнозу инфлације за ову годину са ранијих 4,5 посто на 5,2 процента, што је највиша стопа од 1998. године.

У односу на корејски вон, долар је ослабио за 0,27 одсто на 1.336,96 вона.

Тржишни учесници с нестрпљењем ишчекују сутрашње обраћање председника америчких Федералних резерви (ФЕД) Џерома Пауела како би дошли до нових назнака о интензитету даљег пооштравања монетарне политике САД.

Инвеститори очекују да ће Пауел на годишњем банкарском скупу у Џексон Холу, у Вајомингу, поновити посвећеност ФЕД-а напорима за сузбијање инфлације.

Тржишта новца су смањила очекивања да би америчка централна банка могла да ублажи темпо повећања кључне камате након бројних „јастребовских“ изјава ФЕД-ових званчника последњих недеља, и тренутно дају 58,5 посто шанси још једном великом подизању камате за 75 базних поена на седници следећег месеца, и 41,5 посто шанси повећању стопе за пола процентног поена.

NSZ: Za program Moja prva plata se prijavilo 255 poslodavaca

Преузмите андроид апликацију.