Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево због чега кафу треба увек пити после доручка, а никако пре

Истраживачи са Универзитета у Батху открили су да би испијање кафе пре доручка могло да наруши вашу контролу нивоа шећера у крви.
Фото: Pexels/Aphivat Chuangchoem

Многи људи дан започињу дан са кафом, али грешка коју већина људи прави је то што кафу никако не треба пити на празан стомак.

Истраживачи са Универзитета у Батху открили су да би испијање кафе пре доручка могло да наруши вашу контролу нивоа шећера у крви. Професор Џејмс Бетс, каже да ће се већина људи пробудити ујутру и прво попити кафу.

Контрола шећера у крви је ослабљена уколико је прва ствар са којом наш организам дође у контакт – кафа

У студију су истраживачи укључили 29 здравих мушкараца и жена да прођу три различита експеримента.

У једном експерименту учесници су имали нормалан ноћни сан и тражено је да конзумирају слатко пиће када се пробуде.

У другом, учесници су искусили поремећен ноћни сан и попили исто шећерно пиће када су се пробудили.

Коначно, у трећем експерименту учесници су имали поремећен ноћни сан, али су добили јаку црну кафу 30 минута пре конзумирања слатког пића.

У сваком тесту, узорци крви узимани су учесницима након шећерног пића. Резултати су открили да једна ноћ поремећеног сна није погоршала реакције глукозе у крви учесника током доручка, у поређењу са нормалним ноћним сном.

Међутим, утврђено је да јака црна кафа конзумирана пре доручка значајно повећава глукозу у крви за око 50%.

Хари Смит, који је водио студију, додао је: – Појединци би требало да покушају да уравнотеже потенцијалне стимулативне благодати кофеинске кафе ујутро са потенцијалом за виши ниво глукозе у крви и можда је боље кафу конзумирати после доручка, уместо пре.

– Много више морамо да научимо о ефектима сна на наш метаболизам, као што је поремећај спавања неопходан да би нарушио наш метаболизам и створио дугорочне компликације.

Jabuka umesto jutarnje šolje kafe

Преузмите андроид апликацију.