Јогурт је добар извор витамина и протеина, али треба избегавати оне зашећерене.
Такође проверите декларацију јер нису сви подједнако богати вредним материјама.
Иако је телу потребан холестерол за изградњу здравих ћелија, превише га може изазвати накупљање масних наслага у крвним судовима, повећавајући ризик од кардиоваскуларних болести.
Исхрана је, заједно са другим факторима, важна компонента која одређује ниво холестерола.
Док неке намирнице помажу у смањењу, друге га повећавају.
Јогурт је међу добрим избором, али и овде морате бити опрезни.
Изаберите јогурт са ниским садржајем масти, богат пробиотицима, са мало шећера и високим садржајем протеина.
Иако је јогурт квалитетна намирница, ако садржи велике количине шећера, десиће се исто као да једете слаткише.
Прекомерни унос шећера може утицати на запаљенске процесе, што холестерол чини још опаснијим. Када је у питању избор јогурта, нутриционисти саветују да изаберете производ који не садржи засићене масти, нити много шећера, али је важно да има довољно протеина и пробиотика.
Зато избегавајте воћне јогурте са додатком шећера.
Бенефити конзумирања јогурта
Конзумацијом јогурта уносимо калцијум у организам, што сигнализира ослобађање мањег хормона кортизола, што олакшава губитак тежине, док аминокиселине помажу у сагоревању масних наслага.
Већина јогурта садржи пробиотике, добре бактерије које живе у дигестивном тракту и помажу у избацивању штетних микроорганизама из тела који могу изазвати упалу.
Такође је значајан извор калијума, фосфора, рибофлавина, јода, цинка, витамина Б5 и Б12.
Калијум из јогурта (600 мг калијума на 220 г јогурта) помаже у уклањању вишка соли из организма, што смањује ризик од високог крвног притиска.
Lekar predlaže najbolju hranu za snižavanje šećera: Dopašće se dijabetičarima
Преузмите андроид апликацију.