Шпаргла је једно од најквалитетнијих поврћа због своје убедљиво јаке нутритивне вредности и хвале вредне лековитости коју ове зелене, меснате стабљике имају на нашем телу. Осим што су пуне витамина и минерала, шпаргле су нискокалорични чистач тела који помаже варењу и штити срце и крвне судове. Откривамо зашто су пожељни на тањиру свих који брину о свом здрављу.

Богат витаминима и минералима
Чак 93 одсто шпаргле чини вода, што је чини идеалном храном за здравље организма.
Ово дивље или култивисано поврће богато је витаминима А, Ц, К, Е и добар је извор влакана, због чега позитивно утиче на варење.
Шпаргла садржи велике количине гвожђа, тиамина, фолне киселине, фосфора, бакра, мангана и селена. Богатa је аминокиселином аспарагин, која је добила име по овом поврћу.
Детоксикацијски ефекат
Разликујемо дивље и култивисане шпаргле, а нутриционисти препоручују конзумацију дивљих шпарога које се најчешће могу наћи у крашким пределима.
Одликују се горчином која је последица састојака аспарагина и шпаргаурина који убрзавају опоравак организма након болести, јер стимулишу рад јетре и жучи. Осим тога, захваљујући свом диуретичком дејству, подстичу чишћење организма, док због биљног пигмента лутеина, којим обилују, благотворно делују на крвне судове и срце.
Лаксативна и диуретичка дејства
Захваљујући влакнима којима су шпаргле богате, њихов ефекат на варење је благотворан јер делује против затвора.
Делују као диуретик и помажу код отежаног мокрења, а познато је и да умирујуће делују на менструалне проблеме захваљујући својој способности да неутралишу амонијак који нас чини уморним.
Шпаргла је богата инулином, пребиотиком који подстиче раст добрих бактерија док неутралише патогене лоше бактерије.
Убрзава опоравак организма отрованог алкохолом
Аминокиселине и минерали из шпаргле убрзавају опоравак организма затрованог алкохолом и штите ћелије јетре од токсина алкохола, показало је најновије истраживање.
Најкорисније намирнице за труднице
Фолна киселина је синтетички облик витамина Б који се налази у изобиљу у шпарогама, а препоручује се трудницама јер игра важну улогу у развоју кичме и мозга фетуса. Иначе, фолна киселина помаже телу да се заштити од рака плућа и дебелог црева. Сапрога такође садржи антиоксиданс глутатион, који штити тело од слободних радикала који изазивају рак.
Чисте кожу и помажу у уклањању вишка воде из тела.
Вода у којој се кувају, хладе и процеђују шпаргле, користи се као одличан тоник за лице и делује умирујуће на упалне процесе на кожи.
Захваљујући својим диуретичким својствима, шпаргла помаже да се елиминише вишак воде из тела, што чини кожу светлијом и блиставијом.
Преузмите андроид апликацију.