Бадеми су заправо семенке, а не ораси, али како год да се зову, они су изузетно здрава храна која има низ здравствених предности – од здравља срца до одржавања оптималне телесне тежине.
Бадеми у исхрани
Постоје две главне врсте – слатки бадем и горки бадем. Слатки бадеми су оно што се обично једе, док се горки бадеми користе у производњи бадемовог уља или као арома у храни и ликерима као што је амарето. Порција од 70 грама (четврт шоље) бадема садржи 5 грама протеина (високе вредности), 4 грама угљених хидрата, 11 грама масти (високе вредности) и 3 грама дијететских влакана, што их чини храном са ниским гликемијским индексом. индекс.
Пошто су богати мастима, бадеме треба правилно складиштити како се не би киселили – идеално у љусци и на хладном месту у добро затвореној посуди без излагања светлости. Масти су углавном мононезасићене, што их чини корисним мастима. Бадеми су одличан извор мангана и бакра, есенцијалних кофактора важног антиоксидантног ензима супероксид дисмутазе, који спречава оксидативна оштећења (слободне радикале) митохондрија, енергетског фактора у ћелијама. Поред тога, богати су рибофлавином (витамин Б2), што их чини важним за производњу енергије у срцу и мишићима и помаже у рециклирању глутатиона, још једног важног антиоксиданса у митохондријама.
Бадеми су одличан извор витамина Е, биотина и бакра, као и добар извор молибдена, магнезијума, калијума и фосфора.
Кожа бадема је такође богата хранљивим материјама: богата је антиинфламаторним флавоноидима у јединственој комбинацији, која – у комбинацији са витамином Е који се налази у меснатом делу бадема – пружа значајну антиоксидантну и антиинфламаторну подршку и игра важну улогу у спречавање ЛДЛ оксидације (52,5 колико).
Утицаји на здравље
Висок ниво антиоксиданата у бадемима има кардиопротективни ефекат. Неколико студија је показало да људи који једу орашасте плодове (укључујући бадеме) најмање четири пута недељно имају 37 одсто мањи ризик од развоја коронарне болести у поређењу са људима који их једу ретко. Такође се показало да бадеми помажу у смањењу нивоа фактора ризика за кардиоваскуларне болести, Ц-реактивног протеина (ЦРП), који је важан индикатор упалних догађаја и могући окидач за атеросклерозу. Показало се да су бадеми, у комбинацији са здравом исхраном, једнако ефикасни у снижавању нивоа ЦРП-а као и статини. Студије су показале да бадеми снижавају нивое ЦРП на начин који зависи од дозе.
Bogovski napitak rešava glavobolje i artritis, dovoljno samo dva puta dnevno
Преузмите андроид апликацију.