Није тајна да прекомерна конзумација сира може довести до високог холестерола и високог крвног притиска, што на крају повећава ризик од кардиоваскуларних болести.
Међутим, сир такође садржи калцијум, протеине, витамине и друге есенцијалне хранљиве материје, што значи да када одаберете квалитетне опције са ниским садржајем масти и једете га умерено, користи од сира често могу бити веће од ризика.
Ово је посебно тачно када је у питању свежи сир, врста која има мало калорија, мало угљених хидрата и засићених масти, али много протеина.
У ствари, стручњаци кажу да постоји неколико кључних начина на које свежи сир може побољшати ваше здравље када га укључите у своју редовну исхрану.
Помаже у изградњи мишићне масе
Једна од највећих предности једења свeжег сира је да може помоћи у изградњи јаких мишића.
Свеж сир је одличан извор протеина, макронутријента којег многи људи не добијају довољно.
Просечној одраслој особи је потребно око 0,8 до 1,0 грама протеина по килограму телесне тежине дневно.
Уопштено говорећи, у доручку често недостаје протеина и ту скутни сир заиста долази на своје.
Побољшава регулацију шећера у крви
Свеж сир такође може помоћи у регулисању шећера у крви, што може имати широк спектар позитивних ефеката на ваше опште здравље.
Људи који живе са дијабетесом често траже начине да смање скокове шећера у крви.
Намирнице попут свежег сира, које садрже мало угљених хидрата и пуно протеина, могу се комбиновати са храном богатом угљеним хидратима као што је воће да успори варење и спречи скокове шећера у крви.
Добро је за здравље црева
Још једна кључна предност свежег сира је да може увести здраве пробиотике у ваш пробавни тракт. Свеж сир је одличан за здравље црева јер садржи корисне бактерије попут лактобацила, које помажу у одржавању оптималног микробиома црева.
Подржава здрав развој костију и зуба
Нашим костима и зубима су потребне адекватне количине протеина, калцијума, фосфора и витамина Д да би остали здрави.
Ако одаберете свежи сир обогаћен витамином Д, можете добити сва четири од ових кључних хранљивих састојака.
Богат је аминокиселинама
Свеж сир је такође богат аминокиселинама, које ваше тело користи за обављање низа важних функција.
То укључује разлагање хране, раст и поправку ткива, јачање имунолошког система, промовисање здравог варења, производњу хормона и хемикалија у мозгу и још много тога.
Помаже у контроли порција
Намирнице богате протеинима, влакнима и мастима побољшавају ситост и омогућавају људима да буду задовољни мањим порцијама хране.
То је свестрана замена за сиреве са високим садржајем масти
Други начин на који свежи сир може помоћи у губитку тежине и побољшању здравља срца је да служи као алтернатива сиревима са високим садржајем засићених масти.
Свеж сир се може користити као замена за сиреве са већом масноћом, као што је рикота, у рецептима као што су лазање.
Ово може бити корисно за људе који желе да задрже своју омиљену храну док управљају тежином на одржив начин.
Pet najboljih antiejdžing namirnica: Uz ovu ishranu usporićete starenje
Преузмите андроид апликацију.