Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто треба да једемо шаргарепу у неограниченим количинама!

Како је прерађена и ултра-прерађена храна изашла на тржиште, једноставно поврће попут шаргарепе изгубило је своју привлачност, а људи су изгубили предности повезане са њим.
Фото: Pixabay/ congerdesign

Иако је шаргарепа раније била хваљена због свог укуса, боје и здравствених предности, крајње је време да је вратимо у стомак и на наше тањире како бисмо били сигурни да добијамо обиље хранљивих материја и здравствених користи. Ево 10 разлога зашто би требало да једете шаргарепу, чак и ако имате добар вид.

Побољшава вид

Жива црвена или наранџаста боја присутна у шаргарепи је очигледан знак њиховог богатства бета-каротеном, антиоксидансом који ваше тело претвара у витамин А. Витамин А игра кључну улогу у одржавању здравог вида и спречавању ноћног слепила, помажући вам да избегнете проклетство да морате да носите наочаре.видећете на удаљености од 15 центиметара.

Побољшава здравље коже

Шаргарепа је препуна антиоксиданса као што су каротеноиди и витамин Ц, који помажу вашем телу и кожи да задрже сву спољну прљавштину и боре се против оштећења слободних радикала, што заузврат промовише здраву кожу. Количина витамина Ц присутна у шаргарепи такође помаже у производњи колагена, одржавајући кожу младом и еластичном.

Стимулише имунитет

Као добар извор витамина Б6 и Ц, шаргарепа одржава ваш имуни систем неометаним радом. Оба витамина доприносе снажном имунолошком систему и помажу у заштити од било које инфекције, грипа или болести која вам се нађе на путу. Поред тога, витамин Б6 подржава производњу антитела која вам помажу да се брзо опоравите од инфекције.

Боље варење

Шаргарепа је богата влакнима, која су важан извор за одржавање здравог система за варење. Подржава здрава црева и редовно пражњење црева како би вам помогао да останете пуни енергије и активни током целог дана. Поред тога, влакна спречавају затвор и надимање тако да се не суочите са лошим даном.

Губитак тежине

Шаргарепа је одличан избор за мршављење или одржавање тежине због ниске калоријске вредности и малог садржаја масти. Осим тога, има много воде и влакана, што вам помаже да се осећате ситим. Њихова заситна природа помаже у обуздавању глади, смањујући потребу за непотребним грицкањем. Својим профилом богатим хранљивим састојцима, шаргарепа помаже у губитку тежине смањујући преједање између оброка.

Смањује ниво холестерола

Шаргарепа садржи растворљива влакна која помажу у везивању холестерола у дигестивном тракту и спречавају његову апсорпцију у крвоток. Ово може помоћи у смањењу нивоа лошег холестерола и побољшању здравља срца. Шоља исечене шаргарепе или додавање шаргарепе мешаном поврћу или чак салатама може помоћи у снижавању нивоа холестерола, а да притом останете сити.

Смањен ризик од рака

Према студији под називом „Унос шаргарепе и ризик од рака дебелог црева: проспективна кохортна студија од 57.053 Данаца“ помиње да је „Неколико мета-анализа о конзумацији шаргарепе показало да шаргарепа игра централну улогу у заштити поврћа од развоја различитих врста од рака. Превентивна улога шаргарепе у превенцији рака је вероватно зато што је она главни извор у исхрани биоактивних полиацетиленских оксилипина фалкаринол (ФаОХ) и фалкариндиол (ФаДОХ), који су показали антипролиферативне и антиинфламаторне ефекте у бројним ин витро студијама.

Побољшава здравље мозга

Витамини као што су К1, фолна киселина и калијум играју важну улогу у подржавању когнитивних функција, задржавању памћења и олакшавању учења.

Бољи дах

Шаргарепа је природно хрскава и влакнаста, што помаже у стимулацији производње пљувачке. Пљувачка помаже у испирању честица хране и бактерија из уста, смањујући ризик од каријеса и болести десни. Шаргарепа је цењена као поврће које се бори против каријеса, јер жвакање хрскаве, сирове шаргарепе делује као природна четкица за зубе. Жвакање вам масира десни, а ово светло поврће је богато кератином, који напада плак, као и витамином А, који је кључан за јачање осетљиве зубне глеђи.

Хидратација

Иако је чврсте текстуре, шаргарепа има импресивну количину воде, односно 90 одсто шаргарепе састоји се од воде. Ово је посебно корисно када су температуре високе или након што вас је вежбање или подизање тешких терета исцрпило. Стога, укључивање шаргарепе у вашу исхрану може бити једноставан и ефикасан начин да обезбедите оптималну хидратацију, заједно са вашом уобичајеном водом за пиће.

Hrana koja može da bude i deo vaše rutine ulepšavanja

Преузмите андроид апликацију.