Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево зашто је потребно опрати сваку врсту воћа пре конзумирања!

За већину нас је незамисливо да не перемо воће чије коре углавном једемо, али оно што је мање познато је да воће чије коре не једемо, као што су банане и мандарине, такође треба опрати пре него што их огулимо.
Фото: Pixabay/romanov

Стручњаци за безбедност хране кажу да би требало да перете и воће са дебљом кором. Наводе да банане и воће са кором које не једемо треба опрати под чистом водом. Ово је најбоља пракса у безбедном руковању храном како би се минимизирао пренос прљавштине или микроба који могу бити на кожи на унутрашњој страни воћа које намеравате да конзумирате.

Наиме, прљавштина може бити видљива на кожи, али пестициди или микроби попут салмонеле нису. Због тога треба опрати све намирнице пре конзумирања, а то важи и за храну из органске пољопривреде.

Коре од банане и други производи са дебелим слојем подједнако су подложни бактеријама као и мекше воће и поврће са деликатнијом кожом.

На пример, америчка управа за храну и лекове открила је листерију и салмонелу на корама авокада. Иако је бактеријама теже доћи до унутрашњости, у тренутку када ножем исечете плод можете контаминирати јестиви део.

Из тог разлога је потребно сваку врсту воћа опрати пре конзумирања, јер се на тај начин смањује ризик од инфекције.

Воће, а у овом случају и другу храну, треба прати искључиво под водом.

 Ако вам је теже да уклоните мрље, можете користити кухињски или папирни убрус, али никако сапун или детерџент за прање судова.

Najbolji način za čuvanje luka kod kuće

Преузмите андроид апликацију.