Многима живот је незамислив без чоколаде, било да је конзумирају као топли напитак или у колачима и тортама.
Aли оно што нас посебно радује чињеница да је чоколада здрава и да коначно можемо да је конзумирамо без гриже савести.
Чаробни састојци који се називају полифеноли и процијанидин су одговорни за овај преокрет.
Управо ови састојци заузимају сам врх антиоксидативне скале, а какао, односно чоколада их има у изобиљу.
Важан је само начин на који ће ови састојци бити подвргнути у процесу припреме ових делиција, односно окружење у којем ће бити смештени.
Повишена Ph вредност слаткиша може драстично да смањи антиоксидативну активност какаоа и чоколаде, док супротне, односно ниже Ph вредности, фаворизују антиоксидативно дејство.
Осим тога, ови омиљени десерти постају још здравији ако им додате намирнице попут грожђица, брусница, боровница, јабука и цимета, које су такође богате сличним здравим састојцима.
Приликом конзумирања или припреме посластица пожељно је користити чисти какао прах или чоколаду са садржајем какаоа већим од 70 одсто.
Преузмите андроид апликацију.