Некима се свиђа, другима не свиђа укус, али једно је сигурно, риба има бројне здравствене предности.
Пуна је протеина, витамина и минерала и садржи здраве масти. Чак и мање масне рибе, попут бакалара, садрже омега-3 масне киселине које доказано благотворно делују на здравље. Стручњаци препоручују да би било оптимално јести рибу 3 пута недељно. Најбоље би било да конзумирате свежу рибу припремљену са мало маслиновог уља, како бисте искористили све благодети ове намирнице.
Откривамо вам неколико разлога зашто би риба требала да буде чешће на вашем тањиру.
Риба и циркулаторни систем
Према истраживању, људи који једу најмање две порције масне рибе сваке недеље имају мањи ризик од срчаног и можданог удара. Ово својство се приписује омега-3 масним киселинама, којих има у изобиљу у маснијим рибама, као што су туна и лосос.
Риба за здравље мозга
Омега-3 масне киселине које се налазе у риби такође помажу у заштити здравља мозга. Истраживање спроведено 2020. године открило је да жене (просечне старости 70 година), које имају највећи ниво омега-3 масних киселина у крви, такође имају веће количине беле материје у мозгу. Бела материја је део мозга који се састоји од милиона нервних влакана.
Риба против депресије
Све је више доказа да су људи са вишим нивоом омега-3 масних киселина у крви мање склони депресији. Људи који у младости једу превише прерађене и брзе хране имају већу вероватноћу да ће у старости добити дијагнозу депресије. Томе у прилог говори и чињеница да становници земаља са највећом потрошњом рибе по глави становника, као што су Јапан, Тајван и Кина, имају нижу стопу депресије.
Риба за бољи сан
Једно истраживање је показало да су мушкарци који су јели рибу 3 пута недељно током пет месеци имали квалитетнији сан од мушкараца који су јели исту количину протеина из других извора, као што је пилетина. Осим што помаже у бољем сну, људи који конзумирају довољно рибе боље функционишу током дана и више су фокусирани на извршавање задатака.
Риба против артритиса
Додавање рибе вашој исхрани може помоћи у ублажавању симптома болести зглобова, према једној студији. За потребе поменуте студије, 176 одраслих испитаника водило је дневни дневник исхране. Субјекти са реуматоидним артритисом који су јели рибу најмање два пута недељно имали су мање симптома (као што су отечени и осетљиви зглобови) у поређењу са субјектима са истим стањем који су јели рибу једном месечно или мање.
Преузмите андроид апликацију.