Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево у чему су жене боље од мушкараца

Порекло полних и родних разлика, природа наспрам културе и потенцијалне последице тих разлика предмет су велике друштвене расправе.
Фото: Pexels/Moose photos

Толико да је чак и научна заједница покушала да проучи разлике у природи између мушкараца и жена, а резултати су били различити: нека истраживања су показала одређену женску супериорност, док су друга ону мушку, а трећа, међутим, нису открила било какву разлику у способностима мушкараца и жена.

Дакле, да ли идеја да су жене боље од мушкараца у проналажењу и памћењу речи само лажни мит? Како би одговорили на то питање, велико истраживање открило је да жене имају ту способност која је константна током времена и животног века, иако је та предност у односу на мушкарце релативно мала.

Марко Хирнстеин, професор са Универзитета у Бергену, и његове колеге провели су такозвану “мета-анализу”, у којој су анализирали комбиноване податке свих докторских радова, магистарских радова и истраживања објављених у научним часописима који су успели да пронађу.

Ова мета-анализа укључила је више од 350 људи, истраживачи су открили да жене заправо боље користе речи и памте их, па је у исто време константна током целог животног века појединца.

“До сада је фокус био углавном на вештинама, у којима су мушкарци најбољи. Међутим, последњих година фокус се више помакао на жене”. каже Хирнстеин у чланку објављеном у часопису Perspectives on Psychological Science.

Већина интелектуалних способности показује малу или никакву разлику у проечном учинку између мушкараца и жена: међутим, потоње су се показале изврсним у одређеним задацима, као што су кориштење речи и памћење.

Čega se muškarci najviše plaše u vezi? Nije u pitanju prevara, već nešto što nikada ne bi priznali

Преузмите андроид апликацију.