За нас се каже да смо оно што једемо, па би било добро да припазите како припремате оброке ако желите енергију, идеалну линију и дуг живот!
Ево неколико важних правила припреме хране, а запамтите их и користите када припремате храну за себе и људе које волите.
Количина уља
Колико уља користите за припрему хране утиче на ваше здравље више него што мислите. Смањењем количине уља аутоматски смањујете унос калорија у организам и тако спречавате развој одређених болести попут гојазности, које у крајњој линији могу изазвати хипертензију или срчани удар.
Свежа храна
Употреба воћа и поврћа у припреми јела треба да буде основно правило дијете. Свеже намирнице садрже много више витамина и минерала од оних које су дуго биле у фрижидеру или су већ куване.
Техника кувања
Начин на који припремате оброке ће одредити колико ће хранљивих материја храна садржавати. Експрес лонац је одлична опција за здраво кување.
Житарице и махунарке
Ако одређене намирнице оставите у води током ноћи, оне ће се брже кувати, антинутријенти ће нестати из њих, а у њима ће остати сви потребни хранљиви састојци. Такође ће бити лакше сварљиве.
Кора
Приликом припреме воћа и поврћа често се одлучујемо да огулимо кору, али она је извор хранљивих материја које су нашем организму потребне. Уместо гуљења, одлучите се за добро прање воћа и поврћа топлом водом да бисте сачували ове хранљиве материје и дали телу оно што му је потребно.
Бланширање
Бланширање је најбољи начин да се очувају боја и хранљиве материје тако што се храна краткотрајно држите у води на температури од 98-100 степени (углавном спанаћ, блитва, кељ, пасуљ) коре поврћа и воћа.
Преузмите андроид апликацију.