Без обзира да ли вам је потребна касна јутарња енергија, поподневни опоравак или „гориво“ након тренинга, грицкалице ће вам помоћи да издржите до следећег правог оброка.
Међутим, ако имате проблема са нивоом шећера у крви, важно је да се одлучите за намирнице које ће позитивно утицати на ваше здравље у том сегменту.
Издвајамо пет грицкалица које вам могу помоћи да контролишете шећер у крви.
Кришке јабуке + путер од кикирикија
Стручњаци објашњава да су јабуке добар извор угљених хидрата у виду природног шећера – фруктозе. У комбинацији са путером од кикирикија, добићете и неопходне протеине, који помажу у контроли шећера у крви. Јабука помаже у успоравању варења, што спречава нагли пораст шећера у крви. Осим што су пуне витамина, јабуке су пуне и полифенола, антиоксиданса за које је утврђено да стимулише ослобађање инсулина из панкреаса. Ово помаже ћелијама тела да апсорбују шећер и тако смање његов ниво у крви. Осим тога, путер од кикирикија је пун здравих масти.
Свеж сир + брескве
Свежи сир, посебно немасни, одличан је извор протеина који, у комбинацији са воћем попут брескве, може помоћи у повећању уноса влакана и стабилизацији шећера у крви“, такође је навео Хембрее. Брескве се сматрају воћем са ниским гликемијским индексом, што значи да не подиже нагло ниво шећера у крви. Пуне су и калијума, витамина А и Ц, што позитивно утиче на здравље срца, смањује упале и побољшава варење.
Хумус + шаргарепа
Шаргарепа је поврће са ниским садржајем угљених хидрата, без скроба, што значи да не утиче значајно на ниво шећера у крви. Поред тога што обезбеђује извор протеина, сланутак – главни састојак хумуса – садржи здраве масти које помажу у успоравању апсорпције угљених хидрата, омогућавајући да се шећер отпушта у крвоток стабилнијом брзином. Коришћење хумуса као соса од поврћа са добрим садржајем влакана, попут шаргарепе, помоћи ће у одржавању нивоа шећера у крви
Јогурт + боровнице
Иако јогурт може бити скривени извор додатог шећера ако се одлучите за варијанту са укусом, конзумирање обичног, немасног или грчког јогурта заправо може помоћи у одржавању нивоа шећера у крви нижим јер има много протеина и мало угљених хидрата. Одлична комбинација са јогуртом су боровнице за које је утврђено да су богате антиоксидансима и влакнима и имају бројне здравствене предности.
Бадеми + поморанџе
Наранџе су још једно воће које има низак гликемијски индекс и висок садржај влакана. Бадеми, који садрже и влакна, као и протеине и здраве масти, идеални су за заокруживање нутритивног профила ове ужине.
Dve vrste namirnica tope naslage na stomaku – potrebno samo 28 grama dnevno, ali uz oprez
Преузмите андроид апликацију.