Децембар је по правилу месец највећих трошкова због празника. Новогодишњи дочек немогуће је замислити без богате трпезе, а ми смо истраживали колико је новца потребно онима који одлуче 31. децембра да остану код куће и у топлини свог дома дочекају Нову годину.
Уколико се спрема мрсна гозба, неизоставни детаљ је руска салата за шта је потребно око 1.500 динара (од 140 до 170 се смрзнуту мешавину, мајонез 120, кисели краставци 500 и шунка око 700). Киселе краставце је пак могуће наћи и по знатно нижим ценама, а негде се продају и за мање од 200 динара по тегли, пренео је Мондо.
За предјело (комбинација сухомеснатих производа и сирева) кетеринг се наплаћује од 2.500 хиљаде динара па навише, у зависности од броја људи, али свакако би куповина посебно, независно од кетеринга, могла да испадне повољнија.
Што се главног јела тиче, уколико пожелите на новогодишној трпези да имате сарме, на листу ћете морати да додате кисели купус (око 300 динара) и млевено месо (свињетину и јунетину односно 570 и 950 динара по килограму).
Уколико желе и роштиљ, за комбинацију мешаног меса грађани ће морати да издвоје од 2.400 динара по килограму, иако неке роштиљџије килограм меса продају и за мање од 2.000 динара по килограму, па се негде примера ради ћевапи (и то у Београду) могу и даље купити за 1.200 динара. Док се за свињско печење та цифра кретала око 3.000 динара по килограму, почетком овог месеца.
За крај остаје најслађе, али не и најјефтиније. Цене торти се крећу од 1.500 динара па навише, по килограму, па рецимо за „чизкејк“ од 2 килограма морате одвојити 3.500 динара. За пиће је потребно издвојити минимум 1.000 динара, а та цифра се увећава уколико пожелите да пијете нешто од страних пића.
Да ли је мрсна гозба јефтинија?
Килограм свежег ослића у маркету кошта отприлике 560 динара, док је шаран у рибарници од 900 динара, али се у неки маркетима ових дана могао куповати и за 490 динара по килограму. Ако би се шаран куповао по првој цени, за вечера за четворочлану породицу би била око 2.900 динара, али да се сами постарате око припреме. Ипак, увек ваља добро истражити све акције у домаћим маркетима и обићи више рибарница, јер акције везане за ову врсту хране нису ретке у ово доба године.
Уколико у рибарницама узимате већ испечену рибу, цене расту па смо у једној нашли килограм шарана за 3.000 динара, пастрмку за 2.250, а ослић по цени од 2.190 динара.
Посне торте или колачи не разликују се по ценама од мрсних. За посне колаче морате издвојити од 2.700 до 3.000 динара по килограму, а уколико неко жели „ексклузивније“ врсте, како стоји у понуди једне посластичарнице, за то ће морати да одвоји од 3.500 динара па навише.
Преузмите андроид апликацију.