Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево који је лук најбољи за припрему одређених јела

Није битно да ли ћете јелу додати жути или љубичасти лук, црни лук или козјак, јер од тога зависи како ће испасти ваш оброк. Пружамо савете о томе која је врста најбоља и како је сећи.
Фото: Pixabay/Shutterbug75
Жути лук

Ово је тип који људи најчешће користе у кувању. То је врста која има најјачи укус од свих осталих и најбољи је избор за већину јела, посебно ако желите да карамелизујете јело (пуна је природног шећера). Богат је дијеталним влакнима. Резано је на мале коцке.

Љубичасти лук

Ова врста има најбољи укус ако није кувана и стога је идеална за хамбургере, сендвиче итд. Такође је одличан у салатама и за роштиљ. Љубичасти лук садржи мање шећера од жутог лука и пун је антиоксиданата који смањују ризик од рака. Исеците на прстенове и сваки прстен одвојите прстима.

Сребренац

Ова врста лука је савршен избор ако желите да ваша јела имају више текстуре. Најхрскавији је од свих и одлично се ставља на пицу као и на мексичка јела. Иначе, сребренац има антиинфламаторна својства и добро је јести је често. Сече се на траке.

Слатки лук

Ова врста је веома слична жутом луку, разлика је у томе што је кожица нешто више наранџаста него жута. Има благ укус и добар је ако желите да га једете сировог. Одличан је избор за припрему шалше (соса од свежег парадајза) јер је пун воде. Добро иде и у хамбургере. Сече се на траке.

Козјак лук

Ова врста има мале дугуљасте главе прекривене златно-ружичастом љуском. Слаткаст је и благог укуса, па је одличан као додатак салатама и преливима за салату. Његова текстура подсећа на бели лук. Богат је антиоксидансима.

Nemate prezle pri ruci? Otkrivamo vam pet iznenađujućih zamena za ovaj sastojak!

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке