Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево како се магнети привлаче

Магнетна поља су последица електричних струја-
Фото: Unsplash/chris-nagahama

Магнети привлаче гвоздене и челичне предмете. Осим тога, магнети имају и полове – северни и јужни. Кад се два магнета приближе један другом, супротни полови се међусобно привлаче, док се исти полови међусобно одбијају.

Магнетна поља су последица електричних струја – електрона у покрету. Електрони, који су у орбити око језгра атома, имају негативно наелектрисање.

Померање тог наелектрисања са једног места на друго назива се струја. Електрична струја производи магнетно поље, а оно се у великом луку простире око путање по којој се крећу електрони.

На пример, кад се укључи лампа и електрична струја потече кроз бакарну жицу у њој тако што електрони прескачу са атома на атом, око жице се шире слаба магнетна поља.

Слично томе, јака магнетна поља шире се око високонапонских проводника разапетих изнад њива и ливада. Електрицитет и магнетизам само су два лица исте силе, електромагнетизма.

Чак и покретни електрони унутар сваког појединог атома стварају сићушна магнетна поља (може се сматрати да електрон који се обрће око језгра ствара сићушно електрично коло).

У већини материјала, сићушна магнетна дејства појединих атома међусобно се потиру јер су полови атома усмерени на разне стране.

Али код неких материјала, као што је, на пример, гвожђе, атоми су уређени на посебан начин, који омогућава да се такав материјал намагнетише. Ту су атоми груписани у такозване магнетне области.

Свака од тих мајушних области садржи милијарде и милијарде атома са истоветно усмереним магнетним пољима.

Зато је свака област нека врста сићушног магнета. Обично су те области усмерене на све стране, а њихова магнетна поља се међусобно потиру. Зато обична магнетна шипка није магнет.

Међутим, гомиле магнетних области могу се натерати да се поређају у истом смеру. Кад се гвоздена шипка стави у јако магнетно поље, једна по једна област окренуће се и поставити у смеру који се поклапа са смером поља.

Док се усмеравају, те области ће привући атоме из других области и при том се повећати. Ускоро, многе области ће бити усмерене у истом смеру, и гвоздена шипка постаће магнет.

Sprečite da se staklo vašeg automobila zamrzne: Potreban vam je samo jedan proizvod

Преузмите андроид апликацију.