Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Ево како да „репрограмирате“ ваша црева и вратите организам на фабричко подешавање!

Једење кључне хране може „репрограмирати“ ваша црева да бисте били здравији и смањили ризик од болести.
Фото: Pixabay/ KELLEPICS

Много влакана је раније било повезано са мањим ризиком од срчаних болести, можданог удара, дијабетеса типа 2 и рака црева. Да не помињемо, храна богата влакнима може вам помоћи да редовније идете у тоалет и да будете сити дуже.

Недавна истраживања су чак повезала дневни додатак влакнима са побољшаном функцијом мозга и мањим ризиком од Алцхајмерове болести.

Научници са Националног института за храну ДТУ и Универзитета у Копенхагену кажу да су дошли до сржи зашто влакна могу бити тако корисна за наше здравље.

У срцу овог процеса је есенцијална амино киселина звана триптофан, која се налази у храни као што су ћуретина, сир и јаја. Када доспе у наша црева, бактерије претварају триптофан у разна једињења.

Ове бактерије се утркују да искористе аминокиселину, претварајући је у супстанце које могу бити штетне или корисне за наше здравље.

Једно истраживање показало је да конзумирање пуно влакана може помоћи цревним бактеријама да претворе триптофан у здраве супстанце.

Међутим, ако не једемо влакна, наше цревне бактерије могу да претворе триптофан у штетна једињења.

Ови резултати наглашавају да наше прехрамбене навике значајно утичу на понашање цревних бактерија, стварајући деликатну равнотежу између активности које промовишу здравље и болести.

Kako da omekšate jako zamrznut sladoled: Tri brza trika za sladokusce

Преузмите андроид апликацију.