Да бисте избегли труљење лука, морате знати како га правилно складиштити.
Постоји неколико једноставних трикова који вам могу помоћи да лук дуже остане свеж, а један од најважнијих савета је да га никада не складиштите поред друге хране.
Иако су савршени партнери у јелима, лук и кромпир не треба стављати на исто место у остави, јер кромпир подстиче труљење лука и обрнуто.
Ако је кромпир зрео, ослобађа много влаге, што подстиче развој плесни и бактерија и труљење лука. И не само кромпир, многе намирнице садрже етилен гас. То је заправо хормон који убрзава сазревање, због чега ће се воће и поврће брже покварити ако их држите једно поред другог.
Зато, на пример, не треба да држимо јабуке поред кромпира. Ево неколико других начина на које можете продужити животни век вашег лука.
Чувајте лук на сувом и хладном месту
Простор мора бити добро проветрен – мрежасте кесе или плетене корпе омогућавају циркулацију ваздуха и спречавају накупљање влаге.
Избегавајте пластичне кесе
Пластика задржава влагу и спречава циркулацију ваздуха, што може довести до омекшавања буђи или лука. Уместо тога, користите папирне кесе, мрежасте кесе или плетене корпе које омогућавају луку да „дише“.
Не чувајте лук у фрижидеру
Цео, неољуштени лук не треба чувати у фрижидеру, јер хладно, влажно окружење може да доведе до његовог омекшавања и кварења. Међутим, исечени или ољуштени лук може да се чува у херметички затвореној посуди у фрижидеру до недељу дана.
Замрзните вишак лука
Ако имате вишак лука који нећете одмах употребити, можете га исецкати и замрзнути. Иако се текстура може променити након одмрзавања, такав лук ће бити савршен за кување.
Osvežavajuće, bezalkoholno piće koje je idalno za imunitet i zdravlje celog organizma
Преузмите андроид апликацију.