Према неким подацима, трочлано домаћинство потроши око 11 одсто укупне енергије утрошене у домаћинству за кување и припрему хране.

Трикови које представљамо у наставку могу вам помоћи да уштедите много енергије ако их доследно следите. Тако ћете допринети заштити животне средине, а новчаник ће вам крајем месеца бити захвалан.
Без обзира да ли вам рачуни за струју вртоглаво расту или сте забринути за животну средину, проналажење начина за смањење потрошње енергије током кувања је вредно вашег времена.
То можете учинити малим променама које не захтевају прилагођавање животног стила или велике жртве, а оне ће вам одузети минималну количину времена – у ствари, напротив, ове радње ће вам чак помоћи да уштедите време.
Користите поклопац током кувања
Кување у поклопљеном лонцу је три пута ефикасније него без поклопца. Следећи пут када кувате тестенину, кромпир или поврће, поклопите шерпу. Тако ће вода брже кључати, јер топлота неће излазити из лонца, а храна ће се кувати за краће време.
Ускладите величину лонца са величином плоче за кување
Ако користите само мали тигањ, ставите га на најнижи горионик или плочу за кување. Коришћење превеликог горионика омогућиће топлоти да изађе у просторију, а храна ће трајати дуже да се кува. Такође штедимо новац, енергију (и воду) тако што у лонац сипамо само онолико воде колико нам је потребно и на тај начин убрзавамо процес загревања.
Отворите врата рерне и фрижидера само када је потребно
Отворите врата фрижидера или рерне само када је то апсолутно неопходно. Када отворите врата фрижидера, пуштате хладан ваздух да изађе и загреје се, што значи да компресор мора да користи више енергије да би повратио снагу. Када отворите фрижидер, потрудите се да што пре извадите из њега све што вам је потребно. Чак и ако отворите врата рерне током кувања, ослобађате топлоту која троши додатну енергију.
Планирајте печење у рерни унапред
Оптимизујте своју рерну печењем већих количина одједном, штедећи електричну енергију која се користи приликом поновног загревања рерне. Рерну можете искључити пре истека одређеног времена кувања, јер ће топлота у искљученој и затвореној рерни наставити да загрева храну још неко време.
Изаберите прави уређај за топлотну обраду
Увек бирајте најоптималнији начин кувања или печења. У зависности од јела које припремате и количине, увек бирајте најмањи могући апарат. За тостирање једне или две кришке хлеба рерна је потпуно неекономичан избор у односу на тостер. За мању количину кромпира, тигањ ће бити згоднији од загревања целе рерне. Тако ћете уштедети енергију, а коначно јело због тога неће бити ништа мање укусно.
Da li znate koja samonikla biljka može da vam reši toliko problema?
Преузмите андроид апликацију.