Са хладнијим временом све чешће посежемо за шољицом омиљеног чаја, али је важно знати да неке намирнице не треба конзумирати уз овај топли напитак.
Испијање чаја или кафе са одређеним намирницама, као што су црвено месо и лиснато зелено поврће, може повећати ваше шансе за развој озбиљног недостатка хранљивих материја.
Наиме, хемикалије у овим топлим напитцима спречавају апсорпцију гвожђа у организму, а гвожђе је минерал који је од виталног значаја за пренос кисеоника и даје телу енергију и јача имуни систем.
Пијење чаја са одређеним намирницама може довести до анемије или озбиљног недостатка гвожђа.
Намирнице које не треба конзумирати уз чај укључују храну богату гвожђем као што су бифтек и говеђе печење, зелено поврће као што су спанаћ, броколи и кељ.
Студије су откриле да бројне хемикалије у чају и кафи могу блокирати апсорпцију гвожђа, укључујући полифеноле, за које се сматра да штите од упале.
Симптоми анемије могу бити прилично исцрпљујући и укључују екстремну исцрпљеност, губитак косе и понављајуће инфекције.
Преузмите андроид апликацију.