Почетна > Свет
Свет

ЕУ због жита ублажава еколошке мере

Већина министара пољопривреде држава чланица ЕУ залаже се за даље ублажавање мера заштите животне средине у оквиру заједничке пољопривредне политике за 2023. годину, објавио је недавно портал „Агрархојт”. Према том плану, пољопривредници с обрадивом површином већом од 15 хектара морају да осигурају да најмање пет одсто њихове земље буде посвећено подручјима корисним за биодиверзитет.
Фото: Unsplash/dhueske

Иако се Европска унија у начелу супротставља одступању од еколошких захтева тензије око количина доступних житарица, у блиској будућности (а посебно пшенице) могле би привремено да поремете и успоре те планове. Наиме, како се наводи, привремена одступања од одређених еколошких захтева у програму ЕУ субвенција за пољопривреду највероватније ће бити дозвољена одређеним чланицама.

Тако се помиње да би зелено светло могле да добију: Португалија, Пољска, Шпанија, Данска и Француска. Јасно је да је реч о земљама које су међу највећим произвођачима, а Јануш Војчеховски, комесар ЕК за пољопривреду, потврдио је да ће комисија покренути званични процес одобрења за сада за ових пет држава.

То би подразумевало продужење употребе пољопривредних површина издвојених за биодиверзитет у наредној години, а првенствено је реч о правилима за плодоред. Те државе ће добити зелено светло да поставе сопствене националне стратешке планове о томе како намеравају да испуне девет циљева нове реформе ЗПП-а.

„У 2023. години суочићемо се с несигурношћу у доступности и приступачности пшенице, чак и ако се украјински извоз преко морских лука настави“ рекао је Војчеховски, а преноси „Агроклуб”. У подршци тој идеји био је опрезан и рекао да одлука јесте деликатна али да представља равнотежу између дугорочне одрживости и краткорочних потреба производње.

Посебно када је у питању пшеница, али да проблем додатно појачава јака суша која смањује приносе у Европи. Истиче се такође да би њима могло да се придружи још толико чланица, како би њих 10 укупно поднело нову верзију пре летње паузе. Помиње се да би прве одлуке о усвајању могле да буду донете већ почетком септембра.

EU plan za smanjenje potrošnje gasa stupa danas na snagu

Преузмите андроид апликацију.