Почетна > Свет
Свет

ЕУ увела санкције за 19 експонената војног режима Мјанмара

Европска унија данас је увела санкције за 19 званичника и официра оружаних снага у Мјанмару, држави у којој је након увођења војне диктатуре прошле године кренуо талас насиља.
Foto: Pixabay/bici

Одлуком ЕУ замрзнута је имовина високим представницима режима те азијске земље, као и имовина Савета државне управе Мјанмара у Европи, преноси АП.

Наводи се да су међу санкционисанима и министар за инвестиције и економске односе са иностранством, главни судија у Врховном суду Мјанмара, висока војна лица и пословни људи повезани са оружаним снагама.

Додаје се да им је ЕУ забранила и да путују по Европи.

Наведено је да постоји опасност да даља ескалација немира дестабилизује и друге делове југоисточне Азије.

ЕУ у саопштењу напомиње да је Савет за државну управу, успостављен у фебруару 2021. након војног удара, одговоран за политику и активности које поткопавају демократију и владавину права.

АП подсећа да је Мјанмар пет деценија био под строгом војном управом, што је довело до међународне изолације и санкција, да би након одступања војних власти, Аунг Сан Су Ћи из Националне лиге за демократију (НЛД) победила на изборима 2015. године, а међународна заједница ублажила је већину санкција и увећала инвестиције.

Тај период окончан је 1. фебруара 2021. године, када су оружане снаге извеле државни удар после оспоравања резултата избора у новембру 2020. године, на којима је великом већином победила НЛД.

Novi globalni pakt o prirodi podržalo 112 zemalja

 

Преузмите андроид апликацију.