Почетна > Свет
Свет

ЕУ увела економске санкције Белорусији

Европска унија увела је данас економске санкције Белорусији као одговор на оно што је ЕУ назвала „ескалацијом озбиљних кршења људских права“, укључујући притвор новинара Романа Проташевича.
Фото: Pixabay/pixel2013

Санкције су усмерене на економију, али имају за циљ да изврше притисак и на белоруског председника Александра Лукашенка и његове помоћнике, преноси агенција АП.

На удару санкција су поједине индустријске гране, попут производње калијума, уобичајеног састојка ђубрива, као и извоз дуванске индустрије и нафтних деривата.

„Трговина нафтним производима, калијум-хлоридом и сировинама које се користе за производњу дуванских производа је ограничена“, наводи се у данашњем саопштењу ЕУ.

Санкције такође обухватају забрану продаје опреме и софтвера Белорусији који се могу користити за надгледање интернета и телефонских позива.

ЕУ је постепено појачавала санкције откако је Лукашенко освојио шести мандат прошлог августа на изборима, које је европски блок назвао лажним.

Проташевич, дисидент новинар, ухапшен је 23. маја након што су белоруски контролори лета наредили да авион Рајанера, који је путовао из Грчке у Литванију, слети у Минск.

ЕУ је заузела оштрији став према Минску и због наводне употребе миграната у земљи ради притиска на суседну Литванију, која је пружила сигурно уточиште белоруским опозиционим личностима и један је од најгласнијих Лукашенкових критичара.

 

Преузмите андроид или IOS апликацију.