Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ: Убрзати зелену транзицију, напустити руске енергенте

Земље Европске уније требало би да убрзају преговоре о новој климатској политици, да подигну предложене циљеве за смањење емисије штетних гасова и да што пре напусте руска фосилна горива, саопштило је у четвртак 11 земаља чланица ЕУ.
Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn

Државе ЕУ и Европски парламент преговарају о мноштву „зелених“ мера ове године, међу којима су и нова правила за тржиште угљеника, забрана нових аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем до 2035. и амбициознији циљеви за проширење обновљивих извора енергије.

Предлози су осмишљени да смање нето емисије гасова са ефектом стаклене баште у ЕУ за 55 посто до 2030. у односу на нивое из 1990. године.

У фокусу дискусија је веза између тих предлога и енергетске безбедности, при чему блок жели да прекине ослањање на руска горива до 2027. године, делом кроз обновљиве изворе енергије и штедњу енергије, као одговор на руски напад на Украјину, преноси Ројтерс.

„Сада је време да будемо храбри и да одлучно кренемо напред са зеленом транзицијом. Свако одлагање или оклевање само ће продужити нашу енергетску зависност“, наводи се у заједничкој изјави 11 земаља ЕУ, у коју је увид имала британска агенција, и која би требало да буде објављена касније данас.

Даље се додаје да „преговоре о пакету зелених мера стога треба убрзати и повећати амбиције“, и позивају се земље чланице да стану иза тих предлога.

Међу земљама које су потписале заједничку изјаву су Данска, Аустрија, Немачка, Шпанија, Финска, Ирска, Луксембург, Летонија, Холандија, Шведска и Словенија.

Дански министар за климу Дан Јоргенсен рекао је да позивају земље на „зелени пут ка енергетској независности ЕУ од руских фосилних горива што је пре могуће“.

Pad akcija na svetskim berzama, dolar raste

Преузмите андроид апликацију.