Почетна > Свет
Свет

ЕУ суспендовала споразум о визним олакшицама за Русију

Европски савет је данас усвојио одлуку о потпуној суспензији споразума о визним олакшицама између ЕУ и Русије.
Фото: Танјуг/European Council President Charles Mićel, left, and European Union foreign policy ćief Josep Borrell speak with European Commišion President Ursula von der Leyen and Chinese Premier Li Keqiang via video-conference during an EU China summit at the European Council building in Brušels, Friday, April 1, 2022. (AP Photo/Olivier Matthys, Pool)

На руске држављане ће се од следеће недеље примењивати општа правила визног законика што ће резултирати повећањем таксе за подношење захтева за визу са 35 на 80 евра, потребом за достављањем додатне документације, продужетком времена обраде визе и рестриктивнијим правилима за издавање виза за више улазака.

Чешки министар унутрашњих послова Вит Ракушан, земље која председава ЕУ, истиче да је данашња одлука директна последица деловања Русије и доказ европске привржености Украјини.

„Споразум о визним олакшицама омогућава привилегован приступ ЕУ за грађане партнера од поверења са којима делимо заједничке вредности. Својим ничим изазваним и неоправданим агресорским ратом, укључујући неселективне нападе на цивиле, Русија је прекршила поверење и погазила основне вредности. наше међународне заједнице“, рекао је он.

Одлука ће, како је најављено, бити објављана у службеном гласнику ЕУ већ данас, а примениће се од понедељка 12. септембра.

Erdogan: Tražiću da se omogući izvoz ruskih proizvoda

Преузмите андроид апликацију.