Почетна > Србија
Србија

ЕУ: Ситуација на северу КиМ и даље крхка, настављамо разговоре са обема странама

Портпаролка за спољну политику ЕУ Набила Масрали каже да Европска комисија сматра да ја ситуација на северу Kосова и Метохије и даље веома крхка.
Фото: WikimediaComonns/Thijs ter Haar – Flickr

Истакла је да је Брисел одиграо активну улогу у недавним догађајима у координацији са САД и Kфором.

Масралијева је поновила да ЕK поздравља деескалацију на KиМ и уклањање барикада које су Срби на северу поставили захтевајући пуштање из притвора противправно ухапшених сународника.

„Ситуација је заиста крхка и ми позивамо на уздржавање обеју страна како би ситуација остала мирна и избегавање свих акција које би имале потенцијал да врате насиље и ескалацију“, рекла је Масралијева и додала да ће Еулекс наставити да прати ситуацију на KиМ.

Напоменула је да су догађаји претходних дана показали „колико је важно да се задржи неповратни напредак ка нормализацији односа Београда и Приштине на основу европског предлога, а то значи да се без одлагања примене раније постигнути договори о враћању Срба у приштинске институције и формирање Заједнице српских општина“.

Навела је да ће ЕУ наставити да разговоре са, како је навела, обема странама, те да ће наредни састанци бити најављени када за то дође време.

Radev zatražio od druge po veličini stranke u parlamentu da formira vladu

Преузмите андроид апликацију.