Почетна > Свет
Свет

ЕУ ревизори: Недовољан утицај ЕУ на реформу владавине права

Активности ЕУ имале су мало утицаја на унапређење фундаменталних реформи у области владавине права на Западном Балкану, наводи се у специјалном извештају Европског ревизорског суда (ЕЦА).
Фото: Unsplash/Christian_Lue

У данас објављеном извештају, ЕЦА оцењује да су се „одређене техничке и оперативне реформе догодиле“, али и упозорава да је ЕУ подршка била „недовољна да се ухвати у коштац са упорним проблемима у областима независности правосуђа, концентрација моћи, политичког мешање и корупције“ у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у ЕУ.

„Сви они се и даље суочавају са питањима која се тичу владавине права и основних права. Више од две деценије, ЕУ настоји да им помогне у спровођењу реформске агенде. Помоћ ЕУ се заснива на два тока деловања која се преплићу: финансијска подршка (у износу од око 700 милиона евра између 2014. и 2020.) и политички дијалог“, наводи се у извештају ЕЦА.

Поред констатације да је владавина права јасно назначена као један од ЕУ приоритета приступног процеса, ревизори закључују да су мере које се предузимају у циљу решавају проблема слабе администрације и неефикасности политичке воље „малобројне и често неефикасне“.

Ревизори указују и на недоследну примену предуслова за финансирање и имплементацију пројеката и додају да је ЕУ „сувише ретко“ користила могућност обустављања помоћи уколико корисник не поштује основне принципе демократије, владавине права и поштовања људских права.

Истовремено, у извештају се примјећује да је подршка ЕУ цивилном друштву на Западном Балкану недовољна и да се заснива углавном на краткорочним пројектима.

„Подршка ЕУ владавини права на Западном Балкану очигледно није била успешна у доношењу великих промена. Скроман напредак постигнут у последњих 20 година угрожава укупну одрживост подршке ЕУ која се пружа у оквиру процеса придруживања. Сталне реформе губе кредибилитет ако не дају опипљиве резултате“, изјавио је Јуан Партс одговоран за извештај у ЕЦА.

Европски ревизорски суд препоручују да Европска комисија ојача механизам за промовисање реформи у области владавине права у региону као и да повећа подршку организацијама цивилног друштва и независним медијским изворима.

Истовремено, препоручује се да се јаче повезивање финансирање из ЕУ фондова са напретком у области владавине права у земљама Западног Балкана уз појачано извештавање и праћење ЕУ пројеката.

Stoltenberg: Verujem da je dogovor s Rusijom moguć

 

Преузмите андроид апликацију.