Почетна > Свет
Свет

ЕУ процењује одговор Ирана на предлог нуклеарног споразума

Европска унија процењује одговор Ирана на оно што је европски блок назвао коначним предлогом за спас нуклеарног споразума из 2015. и у консултацијама је са САД, изјавила је данас портпаролка ЕУ.
еу
Фото: Unsplash/carlbcampbell

„У овом тренутку проучавамо (одговор) и консултујемо се са осталим учесницима JCPOA и САД о даљем путу“, рекла је портпаролка новинарима у Бриселу, мислећи на нуклеарни споразум чија је званична скраћеница JCPOA, пренео је Ројтерс.

Она је одбила да наведе временски оквир за било какву реакцију ЕУ која координира преговоре у Бечу.

После 16 месеци повремених, индиректних америчко-иранских преговора, уз координацију ЕУ, високи званичник европског блока је 8. августа рекао да је ЕУ изнела коначну понуду и да очекује одговор за неколико седмица.

Иран је одговорио на предлог касно синоћ, али ни Техеран ни ЕУ нису изнели детаље одговора.

Ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахиан позвао је претходно САД да покажу флексибилност у решавању три преостала питања, сугеришући да одговор Техерана неће бити коначно прихватање или одбијање.

Вашингтон је поручио да је спреман да брзо закључи споразум о обнављању споразума из 2015. на основу предлога ЕУ.

Дипломате и званичници рекли су британској новинској агенцији да без обзира да ли Техеран и Вашингтон прихвате коначну понуду ЕУ или не, ниједна страна вероватно неће прогласити пакт „мртвим“ јер је његово одржавање у животу у интересу обе стране.

Iran odgovorio na konačan predlog sporazuma

Преузмите андроид апликацију.