Почетна > Свет
Свет

ЕУ прети Пољској ускраћивањем већег дела развојних средстава

Европска унија неће исплатити Пољској највећи део од 75 милијарди евра средстава за развој која су јој намењена до 2027. уколико не поправи своје правосуђе, изјавио је данас портпарол Европске комисије.
Фото: Unsplash/Tabrez Syed

Позивајући се на лош правосудни систем у Пољској, ЕК је већ замрзла око 35 милијарди евра додељених тој земљи из заједничког ЕУ фонда економских подстицаја за помоћ економијама да се опораве од пада изазваног пандемијом ковид-19.

Комисија је сада упозорила да су скоро сви тзв. кохезиони фондови Пољске, из заједничког буџета 27-чланог блока за период 2021-27, доведени у питању јер Варшава не испуњава демократске стандарде о независности правосуђа, преноси Ројтерс.

„Због неусклађивања, Комисија не може да изврши надокнаду за пољска потраживања“, рекао је портпарол Стефан де Керсмакер, додајући да је једини изузетак мали део новца намењен техничкој помоћ за доношење развојних пројеката, а не за њихову реализацију.

Владајућа пољска странка Право и правда (ПиС), која је на власти од 2015, извршила је реформу пољских судова, при чему су неке судије које су критиковале владу смењене, они који подржавају власт унапређени на највише положаје, наводи британска агенција.

ЕУ и многе међународне организације за наџор и поштовање људских права тврде да је ПиС нарушио демократске принципе и урушио независност судова у тој бившој комунистичкој земљи од 38 милиона људи, највећој на источном ободу европског блока.

Од придруживања ЕУ 2004. године, Пољска је била највећи корисник помоћи из заједничког буџета.

Ministri EU o obuci Ukrajinskih vojnika i pomoći od 500 miliona

 

Преузмите андроид апликацију.