Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ прети обуставом средстава Мађарској у року од месец дана

Европска комисија је дала коначан рок од месец дана Мађарској да реши питање владавине права пре него што затражи од влада земаља Европске уније да суспендују средства које Будимпешта треба да добије у оквиру буџета 27-чланог блока за период 2021-2027.
еу
Фото: Unsplash/carlbcampbell

Комисија је данас саопштила да је овластила комесара за буџет Јоханеса Хана да обавести Будимпешту о мерама које извршна власт ЕУ намерава да предложи државама ЕУ ако Мађарске мере ремедијације не буду адекватне, преноси Ројтерс.

„Мађарска сада има рок од месец дана у оквиру којег може да достави своје примедбе и било какве додатне чињенице, нарочито о сразмерности мера које предвиђа Комисија“, наводи се у саопштењу ЕК.

Нови рок је део процедуре ЕУ, назване „механизам условљавања“, која је осмишљена да заштити финансијске интересе блока од потенцијалног кршења владавине права земаља чланица. Тај механизам је одвојен од других поступака везаних за владавину права које је ЕУ покренула против Мађарске.

Због забринутости за новац из буџета ЕУ, Комисија је у априлу увела „механизам условљавања“ против Мађарске, што би на крају могло да доведе до суспензије исплате 21 милијарде евра Мађарској из касе тог блока.

Комисија сматра да је новац ЕУ у Мађарској у ризику због, како каже, корупције која може бити у форми тендера за пројекте које финансира Брисел, а у којима учествује само један понуђач, обично повезан са владајућом странком.

Извршна власт ЕУ је такође забринута за независности правосуђа, медија и невладиних организација у Мађарској, додаје британска агенција.

Мађарски премијер Виктор Орбан је раније одбацио примедбе ЕУ и САД у вези с корупцијом у тој земљи, али су највиши мађарски званичници протеклих недеља рекли да је Будимпешта спремна да сарађује са Комисијом на решавању проблема.

Будимпешта је ове недеље понудила да смањи број јавних тендера на којима учествује само један понуђач на 15 одсто од укупног броја. Такође је понудила да доношење закона у Мађарској учини транспарентнијим и инклузивнијим и да дозволи судовима да наложе тужиоцима покретање спора чак и ако су тужиоци одлучили да то не чине, преноси Ројтерс.

Orban iduće nedelje u Beču

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке