Почетна > Свет
Свет

ЕУ препоручује тестирање путника из Кине пре полетања

Док Пекинг планира да ублажи епидемиолошка ограничења упркос новом таласу заражених корона вирусом, Европска унија препоручила је тестирање путника из Кине на ковид-19 пре поласка на путовање.
Фото: Wikimedia Commons

Препорука коју је у среду издала група за Интегрисани одговор на политичке кризе ЕУ (ИПЦР), коју чине представници 27 држава чланица ЕУ, у складу је са ранијом препоруком Европске комисије, пренео је Ројтерс.

ИПЦР је препоручио и да сви путници на летовима из Кине треба да носе заштитне маске за лице, да владе земаља чланица ЕУ уведу насумично тестирање путника који долазе из Кине, као и да се на аеродромима тестирају и секвенцирају отпадне воде са међународних летова који стижу из Кине.

ИПЦР је најавила да ће заједно са Европским центром за контролу болести, дирекцијом за спољне послове Европске комисије и Светском здравственом организацијом наставити да прати епидемиолошку ситуацију у ЕУ и развој догађаја у Кини.

Овај потез ће, како оцењује Ројтерс, вероватно узнемирити званични Пекинг, а свакако је већ наишао на критике глобалне авио-индустрије.

Кина планира да од 8. јануара ублажи ограничења на путовања иако се широм земље шири талас нових инфекција због којих су се, наводи Ројтерс, кинеске болнице и погребне куц́е нашле под великим притиском.

EK: Popunjenost skladišta gasa u EU oko 84 odsto

Преузмите андроид апликацију.