Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ предлаже смањење ПДВ-а за органску храну

Mали зелени лист са звездицама на етикети ознака је за органску храну у Европској унији и она знатно поскупљује ове производе. Цене су више јер је реч о намирницама које имају веће трошкове производње и теже их је произвести, саопштили су из Одбора за заштиту потрошача ЕУ.
Фото: Unsplash/ragonesco

Како кажу, грађани који су спремни да издвоје више новца за куповину органске хране морају да знају да им ЕУ овом ознаком гарантује да су те намирнице потпуно еколошки узгајане.

„Грађани купују еко-храну ради животног стила, а неки и због здравственог стања. Варање таквих људи је равно тровању и зато систем контроле мора бити и строг и делотворан“ изјавила је Биљана Борзан из овог одбора. Она је додала да ЕУ бележи знатан и континуиран раст органске производње и повећава те површине из године у годину. Иначе, из ЕУ поручују да органска производња хране има кључну улогу у развоју одрживог прехрамбеног система.

О тим ефектима се ових дана говори и у Европском парламенту, где се расправља о Акцијском плану за органску пољопривреду. Премда Европска унија бележи сталан раст еколошке производње, оваква храна се много више купује и конзумира на богатијем Западу ЕУ него на Истоку.

Једна од мера којима се може промовисати већа потрошња еколошке хране јесте снижавање стопе ПДВ-а на такве производе, што је у надлежности држава чланица. Борзанова је подсетила да се стиче утисак да, на пример, у Хрватској раст површина под еко-узгојем не прати адекватна производња таквих производа. То значи да се дају значајне субвенције које, у ствари, резултирају с мало стварне еко-производње. Ово се, каже Борзанова, мора мењати, и то ће се, према њеним речима, догодити убрзо.

Истовремено с промоцијом органске хране у ЕУ јачају и радикалнији покрети који се залажу за синтетичко месо, узгој биљних протеина и укидање подстицаја у класичном сточарству.

Rast BDPa Srbije u prvom kvartalu iznosio 4,3 odsto

Преузмите андроид апликацију.