Почетна > Свет
Свет

ЕУ позива на глобалну акцију поводом Светског дана вода

Поводом данашњег Светског дана вода и Конференције о водама УН-а, високи представник за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ и комесара Виргинијус Синкевичијус позвали су на глобалну акцију о водама у циљу заштите глобалних извора и снабдевања водом.
Фото: Unsplash/Herbert Goetsch

“Ово није само посебно критичан изазов за 40 одсто светске популације која живи у погођеним подручјима, већ је од виталног значаја за све нас. Прошле године је била највећа суша у последњих 500 година и очекује се да ће се овај тренд наставити. Две милијарде људи у свету нема приступ безбедној води, док скоро половина светске популације, 3,6 милијарди људи, нема безбедне санитарне услове. Приступ безбедној води за пиће је основно људско право. ЕУ наставља да подржава универзални приступ води, санитарним и хигијенским услугама кроз своју развојну сарадњу и хуманитарну помоћ”, изјавили су они.
ЕУ је ставила на располагање више од 1,1 милијарде евра за прекограничну водну сарадњу радећи на побољшању управљања, знања и инвестиција са преко 47 земаља, у 18 великих прекограничних водних басена.

Борељ и Синкевичијус сматрају да је недостатак воде такође “покретач геополитичке нестабилности и да изазива сукобе, а одрживо управљање водним ресурсима и прекогранична сарадња су моћна средства за превенцију сукоба, што је доказано радом и искуством ЕУ у овој области”.

Двоје званичника се залажу за рад са партнерима против старих и нових загађивача који утичу на квалитет површинских и поџемних вода.
“Као део Европског зеленог договора, загађење се сада решава на извору и кроз амбициозне климатске политике радимо на ограничавању појаве и утицаја суша. Морамо више ценити воду и управљати њоме на интегрисан начин, преко граница. Прекинути циклус воде треба поправити повец́ањем природног капацитета екосистема за задржавање воде: неговањем нашег земљишта, повец́ањем шума, очувањем и обнављањем мочвара”, изјавили су Борељ и Синкевичијус.

 

Kremlj ukazuje na značaj rusko-kineskih deklaracija, Zelenski odlikovao vojnike

Преузмите андроид апликацију.