Почетна > Србија
Србија

ЕУ поздравила што ће СРБ да оконча неке безвизне режиме

Европска унија је данас поздравила то што се Србија обавезала да оконча неколико безвизних режима до краја године, као и први корак који је предузела у том погледу.
Фото: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND

Поздрављамо и то што су се партнери са Западног Балкана обавезали да ће своју визну политику брзо ускладити са визном политиком ЕУ, саопштила је Унија после првог дана Министарског форума ЕУ-Западни Балкан о правосуђу и унутрашњим пословима, који се одржава у Тирани.

„ЕУ и партнери са Западног Балкана истакли су и потребу јачања сарадње са релевантним авио-компанијама, као и са земљама порекла по питању миграција“, навела је ЕУ.

Указује се на то да су ови кораци „кључни за решавање злоупотреба“ које нарушавају системе миграција и азила у ЕУ, али и за „опште добро функционисања и одрживости безвизних режима између Западног Балкана и ЕУ“.

ЕУ је из Тиране поручила да ће „помно размотрити ово питање, укључујући и у контексту предстојећег извештаја Комисије о механизму за суспензију виза“.

У Тирани се разговарало о, како каже ЕУ, „хитној ситуацији дуж западнобалканске миграторне руте и значајног пораста броја нерегуларних миграната“.

Ово је заједнички ЕУ – Западни Балкан „изазов и заједничка одговорност коју треба решити блиским партнерством“.

Учесници Форума су се сложили да појачају праћење трендова дуж руте и да ојачају управљање границом преко Фронтекса.

Данас је покренуто „регионално Оперативно партнерство за борбу против кријумчарења ради јачања сарадње у спровођењу закона и правосуђа против криминалних кријумчарских мрежа, као и за повећање капацитета управљања границама Западног Балкана“, каже саопштење.

Оперативно партнерство садржи активности „за подизање информисања и подизања свести о ризицима кријумчарења миграната и ирегуларне миграције, појачана размена информација, заједничка обука за провођење закона и правосуђа и изградња капацитета“.

Ове активности ће бити подржане средствима ЕУ, укључујући кроз нови регионални програм вредан 30 милиона евра за борбу против кријумчарења миграната и трговине људима, који ће до краја године бити предложен за усвајање Инструмента за претприступну помоћ ИПА за 2023. годину.

Представници ЕУ и Западног Балкана су се сложилеи и око важности спровођења повратка и пуне примене релевантних споразума о реадмисији, и обавезале се на размену најбољих пракси у вези са сарадњом на реадмисији са трећим земљама дуж руте.

ЕУ се обавезала на проширену финансијску подршку за подршку повећаном повратку са Западног Балкана у треће земље.

ЕУ и Западни Балкан „пратиће спровођење постојећих споразума о реадмисији“ преко Заједничких одбора за реадмисију.

„Западни Балкан је признао своју обавезу да поново прихвати држављане трећих земаља који су илегално ушли у ЕУ са Западног Балкана и пристао је да појача напоре за проширење и спровођење сопствених споразума о реадмисији са земљама порекла“, саопштила ја ЕУ.

Министри су истакли значај унапређења система азила и прихвата широм Западног Балкана у складу са стандардима ЕУ, укључујући и сарадњу са Агенцијом ЕУ за азил.

Форумом су председавали министар унутрашњих послова Чешке Вит Ракушан и европска комесарка за унутрашње послове Илва Јохансон. Састанку су присуствовали и представници Шпаније и Шведске, две земље које ће да руководе Унијом у 2023 години.

Првог дана Форума се разговарало и о сарадњи у решавању безбедносног утицаја, који проистиче из агресорског рата Русије против Украјине

ЕУ и Западни Балкан су се сагласили да су потпуно солидарни са Украјином и разговарали о безбедносним импликацијама рата и начину да се супротставе растућим криминалним претњама које проистичу из сукоба. Договорено је да се „појача размена информација, посебно преко Европола“ и „да је потребно даље улагати у стратешку анализу“, каже саопштење Уније.

Министарски форума ЕУ-Западни Балкан сутра ће бити посвећен питањима правде.

Курти суспендовао Ђурића јер је стао у одбрану Срба на КиМ

Преузмите андроид апликацију.