Почетна > Свет
Свет

ЕУ оштро осудила политичко насиље у Бразилу

Високи представник за спољну политику Жозеп Борељ у име Европске уније оштро је осудио “шокантне акте политичког насиља и неприхватљив напад на демократију”у Бразилу и изразио солидарност са председником Лулом и бразилским институцијама у одбрани демократије.
еу
Фото: Танјуг/AP Photo/Jean-Francois Badias

Он је поздравио напоре да се истраже одговорни за нападе на бразилску демократију и за акте вандализма против јавне имовине и историјског националног наслеђа.

ЕУ у саопштењу подсећа да се остваривање демократских права и слобода мора одвијати уз поштовање Устава и демократски изабраних институција.

“Политичке разлике не могу оправдати кривична дела нити довести у питање резултате демократских избора. ЕУ понавља своје поверење у бразилску демократију и снагу њених институција. Наше уверење је да ће они надвладати насиље и екстремизам”, пише у саопштењу.

ЕУ наводи да ће са новоформираном бразилском владом радити на јачању “обострано корисног стратешког партнерства” и радује се продубљивању односа са Бразилом у одбрани и промоцији демократије, владавине права и људских права.

“Такође се радујемо унапређењу нашег заједничког рада у корист инклузивног, праведног и одрживог развоја, као и у другим областима од заједничког интереса. У постизању ових циљева ЕУ је спремна да појача свој ангажман са бразилским властима и да додатно подржи улогу цивилног друштва” , саопштила је служба за спољне послове ЕУ.

У недељу 8. јануара, присталице бившег председника Јаира Болсонара упале су у Бразилији у зграде владе, парламента и Врховног суда, што је довело до нереда и отвореног напада на демократске институције земље, само неколико дана након инаугурације изабраног председника Луиза Инасија Луле да Силве.

Bolsonaro pušten iz bolnice na Floridi

Преузмите андроид апликацију.