Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ може да добије гас из Русије преко Северног тока 2

Председник Скупштине Удружења за гас Србије Војислав Вулетић је изјаво за Танјуг да снабдевање Немачке и ЕУ гасом неће бити угрожено због ремонта Северног тока 1, јер ће гас стизати Северним током 2, али да ће се о томе ћутати.
Фото: Танјуг/AP/Michael Sohn

Он је оценио да је наредба за задржавање компресора са Северног тока 1 који је ремонтован у Канади највероватније дошла са стране, али да то неће нужно утицати на угрожавање снабдевања Европе тим енергентом.

„Никаквих проблема са снабдевањем неће бити. Ако се обустави преко Северног тока 1, поред њега постоји Северни ток 2 који је пун гаса и биће пуштен. Према томе, то су све политикантске игре које треба да запалше народ, а они се међу собом све лепо договоре и ураде како треба“, рекао је Вулетић.

Ту се, појасанио је, ради о притиску на Русију да не прода гас, како не би зарадила и на Немачку како би се њена индустрија зауставила.

„Треба бити потпуно отворен у разговорима о томе. Какава политика, ко кога ту воли, само се државни интереси одржавају. Нема никаквих проблема, Немачка ће добити гас преко Северног тока 2, све што не добије преко Северног тока 1, само ће о томе да се ћути“, изричит је Вулетић.

Он најаву неких градова у Немачкој да ће адаптирати спортске хале да се у њима преко зиме греју грађани који неће имати енергенте оценио као могућу опцију, али да се нада да до тога неће доћи.

„Уколико Немачка послуша Америку и не пусти Северни ток 2 преко зиме то ће да им се деси. Неће бити грејања, неће бити договољно гаса за индустрију, али ја се надам да у Немачкој има довољно паметних људи који брину о Немачкој“, истакао је Вулетицвх.

Он сматра да су оптужбе на рачун Русије да ремонт Северног тока 1 користе као изговор за притисак на ЕУ не одговарају чињеницама.

„Те турбине повишавају притисак да би већа количина гаса могла да се протера и ако оне не раде гас може да прође, али у мањој количини. То се нормално ради и редовно. Турбине се не ремонтују преко зиме него преко лета када је смањен проток. Према томе, ако је то нешто са руске стране онда је то некакав глупост, али Руси то раде све како треба и Немци то знају и они су увек то преко лета радили“, објаснио је Вулетић.

Овај стручњак за гас упозорио је да Европљани могу да дочекају зимју неспремни, односно празних складишта.

„Они сада ваде из складишта да не би куповали руски гас за рубље, што је глупост, али шта да се ради. Свако чини оно што му одговара“, сматра Вулетић.

Нагласио је да нашој земљи не прети никаква енергетска опасност због ових дешавања у ЕУ.

„Србија је сада у веома повољној ситуацији, пошто има могућност снабдевања са две стране, са севера преко Украјине и Мађарске и са југа преко Бугарске. Према томе, ми немамо апсолутно никаквих проблема са снабдебвањем гасом и неће бити никаквих проблема“, изричит је Вулетић.

Habek: Svesni smo da ćemo morati da delimo gas

Преузмите андроид апликацију.