Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ корак ближе увођењу нових санкција Русији

Владе земаља Европске уније пришле су данас корак ближе договору о увођењу оштријих санкција Русији, које укључују забрану куповине руске нафте, али ће се разговори наставити сутра како би се земљама које су највише зависне од руских енергената омогућило да могу да се носе са санкцијама.
Фото: Pexels/Pixabay

Амбасадори 27 чланица ЕУ се од 4. маја састају на дневном нивоу како би разговарали о детаљима шестог пакета санкција које циљају Москву због инзвазије на Украјину, пренео је Ројтерс.

„Савет европских влада је уједињен по питању потребе да се усвоји шести пакет санкција. Врло значајан напредак постигнут је данас по већини мера“, наводи се у заједничком саопштењу Европске комисије и француске делегације која тренутно председава ЕУ.

Кључно питање је како обезбедити нафтне деривате Мађарској, Словачкој и Чешкој, које умногоме зависе од руске нафте коју добијају уз помоћ цевовода из совјетске ере и сада је потребно наћи алтернативу, додаје Ројтерс.

„И даље имамо да завшимо посао, у духу солидарности, гаранција које су неопходне за снабдевање чланица ЕУ, које су у специфичној ситуацији због тога што су цевима повезане са Русијом“, додаје се у заједничком саопштењу.

Да би се све чланице ЕУ сложиле, Комисија је предложила у петак измене на планирани ембарго на руску нафту, како би три земље добиле више времена да промене добављача енергената, навели су извори из ЕУ.

Према иницијалном плану, све земље чланице ЕУ би требало да престану да купују руску сирову нафту и руске рафиниране производе до краја 2022. године.

Измењени програм би дао Мађарској, Словачкој и Чешкој време да унапреде рафинерије како би могле да добијају нафтне деривате са других локација, и тако добиле време да се енергетски одвоје од Русије до 2024.

Rusi pokušavaju da osvoje čeličanu „Azovstalj“

Преузмите андроид апликацију.