Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ и САД након 10 година обновили трговину дагњама, шкољкама и каменицама

ЕУ и САД договориле су поновно покретање трговине дагњама, шкољкама и каменицама од краја фебруара, након што је она била прекинута дуже од деценије.
Фото: Unsplash/Gil Ndjouwou

То означава још један корак у побољшању трансатлантских односа.

Трговина шкољкама између САД и ЕУ прекинута је била 2011. због разлика у прописима о сигурности хране, а та трансатлантска трговина прво ће се обновити из Холандије и Шпаније, те америчких савезних држава Масачусетс и Вашингтон.

Произвођачи шкољки у другим државама САД и чланицама ЕУ могу поднети захтев за извозно одобрење према споразуму кроз поједностављени регулаторни процес, који су успоставиле америчка Управа за храну и лекове (FDA) и Општа управа Европске комисије за здравље и безбедност хране, познат као DG SANTE, преноси Index.

Кабинет америчког трговинског представништва објавио је да су две стране закључиле преговоре у петак. Европска комисија, која надгледа инострану трговину за 27 чланица ЕУ, поручила је да је сада донесена сва одговарајућа регулатива.

Повереник ЕУ надлежан за трговину Валдис Домбровскис саопштио је да су обе стране напорно радиле на решавању тог дуготрајног проблема.

Америчка трговинска представница Кетрин Тај оценила је да тај споразум представља позитиван корак у америчко-европским трговинским односима.

У 2020. години САД су биле један од највећих извозника морских плодова, са глобалном продајом вредном 4,5 милијарди долара. Прошле године су у ЕУ извезле морске плодове у вредности већој од 900 милиона долара.

Од доласка администрације Џоа Бајдена САД и ЕУ су окончале неспоразуме око субвенција произвођачима авиона Ербас и Боинг, као и око челика и алуминијума, те су успоставиле форум за координацију технологије.

Након што је Бајден постао амерички председник, ЕУ је такође укинула и царине на америчке јастоге, а заузврат су САД смањиле царине на ЕУ извоз низа производа, од керамике до припремљених оброка, годишње вредан 200 милиона долара.


Чешка и Пољска постигле договор у спору око рудника угља

 

Преузмите андроид апликацију.