Почетна > Бизнис
Бизнис

ЕУ: Хитна овлашћења за спречавање кризе снабдевања

Компаније са седиштем у Европи могле би да буду принуђене да дају приоритет производњи кључних производа и складиштењу робе у складу са нацртом правила ЕУ објављеном данас, а која би Европској комисији дала хитна овлашћења за решавање кризе снабдевања.
Фото: Wikimedia Commons

Предложени Инструмент за хитне случајеве јединственог тржишта долази као одговор на уска грла у снабдевању изазвана пандемијом ковида и руском инвазијом на Украјину, што су сличне мере које су усвојиле САД и Јапан, пренео је Ројтерс.

Очекује се да ће предлог наићи на снажан отпор компанија и неких земаља ЕУ, забринутих да ово представља прекорачење овлашћења извршне комисије ЕУ.

Нацрт правила овлашћује Комисију да нареди државама ЕУ да реорганизују ланце снабдевања и повећају залихе робе релевантне за кризу што је пре могуће, укључујући проширење или пренамену постојећих производних капацитета или постављање нових и стављање робе релевантне за кризу на тржиште.

Предузећа би могла да се натерају да дају приоритет производњи одређене кључне робе.

Критичари кажу да правила, која личе на државни капитализам у кинеском стилу, могу да прекрше уговорне обавезе компанија и разоткрију корпоративне тајне.

Предузећа која дају нетачне или обмањујуће информације ризикују новчане казне до 300.000 евра, док би предузећа која не испоштују налог да дају приоритет кључним производима могла бити погођена дневним периодичним казнама од 1,5 одсто просечног дневног промета.

Er Srbija: Promo cene karata za više od 40 destinacija

Преузмите андроид апликацију.