Почетна > Свет
Свет

ЕУ гарантује откључавање 750 милиона евра за мала предузећа на Западном Балкану

Европски инвестициони фонд (ЕИФ), који је део групације Европске инвестиционе банке (ЕИБ), потписао је гарантне уговоре са 11 банака и финансијских посредника на Западном Балкану, који ће омогућити локалним банкама и финансијским институцијама да изграде портфолио кредита за мала и средња предузећа (МСП), у укупном износу већем од 750 милиона евра, заједно са додатним уговорима за које се очекује да ће бити потписани у првој половини 2024. године.
Фото: WikimediaComonns/Thijs ter Haar – Flickr

Како се наводи у саопштењу Европске комисије, циљ ових финансијских средстава је да се повећа приступ финансијама међу малим предузећима и побољша њихова отпорност на сталне економске изазове, уз стварање услова за ширење пословања, запошљавања и иновација.

Додаје се да су ови уговори финансирани у оквиру Фонда Европске уније за развој предузећа и иновација за Западни Балкан, под називом “Гаранција отпорности МСП“.

Очекује се да на Западном Балкану овај фонд омогућити давање концесионих кредита у вредности од преко 750 милиона евра за око 13.000 малих предузећа, уз задржавање око 180.000 радних места.

Додаје се да почетак примене “Гаранције отпорности МСП“ Фонда ЕУ за развој предузећа и иновација за Западни Балкан отвара пут за потписивање преосталих 20 гаранција као дела Гаранцијског фонда за Западни Балкан и показује “како ови иновативни инструменти привлаче приватне инвестиције како би подржали примену Економског и инвестиционог плана и неговање конкурентног и отпорног приватног сектора“.

“Драго нам је да смо партнери са ЕИФ-ом (Европским инвестиционим фондом), како бисмо побољшали приступ приступачним финансијама за микро, мала и средња предузец́а на Западном Балкану као део нашег Економског и инвестиционог плана за Западни Балкан од 30 милијарди евра“, рекао је европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи.

Он је додао да ће, захваљујући гаранцији од 60 милиона евра, локална предузећа имати користи од кредита по повољним условима, као што су ниже каматне стопе, смањени колатерални захтеви и дужи рок доспећа, у временима када је потреба за кредитима велика.

„Међутим, финансијски услови су тешки. Стога очекујемо да ће ова средства допринети потенцијалном коришћењу кредита у вредности од преко 750 милиона евра. Западном Балкану је потребна стварна економска конвергенција са ЕУ, која би пружила даље могућности за запошљавање и подстакла предузетништво у корист грађана и локалних економија“, додао је Вархељи.

Извршна директорка Европског инвестиционог фонда Марјут Фалкстедт рекла је да ће подржавањем малих предузећа на Западном Балкану ова обимна финансијска средства побољшати капацитет предузећа за иновације и раст, док ће у исто време допринети даљој интеграцији у оквиру економије ЕУ.

„На тај начин, ова значајна средства ће пружити додатни подстицај за развој чврстих и конкурентних регионалних економија, као и њихов напредак у оквиру глобалних ланаца вредности“, навела је она.

Европски инвестициони фонд (ЕИФ) је део групације Европске инвестиционе банке, а његова главна мисија је да подржи европска микро, мала и средња предузећа (МСП) тако што им помаже да приступе финансијама.

Инвестициони оквир за западни Балкан представља платформу за сарадњу која има за циљ унапређење хармонизације и сарадње у инвестицијама за друштвено-економски развој Западног Балкана.

Инвестициони оквир за западни Балкан има основну улогу у спровођењу Економског и инвестиционог плана ЕУ од 30 милијарди евра за западни Балкан.

Bajden upozorio Iran da ne napada Izrael

 

Преузмите андроид апликацију.