Почетна > Свет
Свет

ЕУ данас одобрава мисију за обуку 15.000 украјинских војника

Министри спољних послова Уније данас ће у Луксембургу донети одлуку о мисији за обуку 15.000 украјинских војника на територији ЕУ и доделом нове помоћи од 500 милиона евра за набавку оружја.
Фото: Pixabay/Military_Material

Унија до сада није спроводила овај тип мисија и ово је за Унију премијера. Мисија носи име ЕУМАМ Украјина.

Одржаваће се курсеви обуке у разним државама чланицама, посебно у Немачкој и Француској, где ће се украјински војници обучавају да користе топове, ракетне бацаче и системе противваздушне одбране које испоручују Европљани. Европска мисија ће допунити обуку коју већ пружају Британци и Американци. Циљ је да се обезбеди „основна обука“ за 12.000 украјинских војника и „специјална обука“ за 2.800 других.

Мисијом ће из Брисела руководити Служба за војно планирање, тело војног штаба ЕУ које већ управља обуком неких афричких армија у Мозамбику и Сомалији. Два главна оперативна штаба биће смештена у Пољској и Немачкој. Као капија за Украјину, Пољска је једна од транзитних тачака за наоружање које се пребацује у Украјину.

Очекује се да ће Пољска бити домаћин основне обуке у свом кампу за обуку у Новој Деби, 150 километара од украјинске границе. Немачка још није прецизирала тачну локацију објеката на свом тлу. Берлин намерава да обучи 8.000 до 9.000 људи.

За почетак ове мисије Унија планира буџет од 50 до 60 милиона евра годишње, прецизирано је у Бриселу. Уколико ових 500 милиона евра за набавку оружја одобрени ЕУ министри, улагање Европљана ће бити три милијарде евра, чему треба да се додају и билатерални доприноси.

Према речима високог европског званичника, „буџет за седам година потрошен је за седам месеци“.

U Moskvi završena delimična mobilizacija

Преузмите андроид апликацију.