Почетна > Свет
Свет

Естонија пооштрила контролу граница за избегле из Украјине и Русије

Естонске власти су почеле да споводе детаљније граничне провере за држављане Украјине и Русије који одлазе у Летонију или Финску.
Фото: Танјуг/AP/Pavel Golovkin

Гранична полиција објаснила је да је распоређено додатно особље на граници са Летонијом и Финском и истакли су да на тај начин желе да стекну бољи увид у број избеглица из Украјине и Русије који остају у земљи и број оних који из Естоније иду даље, преноси портал Шенген Виза Инфо.

„Упоређујемо податке путника који су дошли бродом који су држављани Украјине и Русије са подацима копнених граничних прелаза, и користимо систем за аутоматско препознавање регистарских таблица да бисмо проверили која су возила са украјинским или руским таблицама ушла у Естонију, а која су је напустила“, истакли су у естонској граничној полицији.

Претходно је министар спољних послова Естоније Урмас Реинсалу рекао да би та земља требало да поново успостави граничну контролу на унутрашњим сенгенским границама, да би се створила јасна слика о броју избеглица.

„Више од 100.000 украјинских држављана је ушло на територију Естоније и за нас је кључно да јасно знамо где се ти људи налазе“ рекао је министар Реинсалу.

Како је саопштила гранична полиција Естоније, пооштрене граничне контроле почеле су да се примењују 14. новембра и остаће на снази до 20. новембра.

Nepoznate osobe oslobodile desetine hiljada vizona u SAD

Преузмите андроид апликацију.