Почетна > Свет
Свет

Еслами: ИАЕА упозната са свим активностима Ирана

Међународна агенција за атомску енергију упозната је са свим активностима Ирана, саопштио је данас Техеран, дан након што је управни одбор ИАЕА затражио објашњење за трагове уранијума на три непријављена места у тој земљи.
Фото: PrtSc/UN/YouTube

У резолуцији, коју су у четвртак припремиле САД, Британија, Француска и Немачка, наводи се да је „од суштинске важности“ да Иран објасни порекло честица уранијума и да Међународној агенцији за атомску енергију да све одговоре које она захтева, преноси Ројтерс.

„Иран није урадио и неће учинити ништа са чим ИАЕА није упозната. Наше активности су све у оквиру прописане регулативе .Не постоји проблем са заштитним мерама, које су стандард у нашој сарадњи “, саопштио је Мохамед Еслами, директор иранске агенције за атомску енергију, пренела је новинска агенција ИЛНА.

Управни одбор Међународне агенције за атомску енергију усвојио је резолуцију којом се Ирану налаже да сарађује на истрази трагова уранијума који су пронађени на три непријављена места, а Техеран се противи таквој резолуцији и прети да због тога одустане од састанка са ИАЕА, где би објаснили порекло трагова.

„Политички циљеви твораца ове антииранске резолуције неће бити остварени, али би то могло утицати на конструктивне односе између Техерана и Агенције УН“, рекао је у четвртак ирански изасланик при ИАЕА Мохсен Назири, преносе ирански државни медији.

ИАЕА годинама тражи од Ирана одговоре на питања о пореклу трагова уранијума пронађених на три непријављена места у Ирану, а Техеран тражи да ИАЕА обустави истрагу о иранским нуклеарним активностима.

Papa pozvao sve da ne odustaju od mirnog rešenja za Ukrajinu

Преузмите андроид апликацију.