Почетна > Србија
Србија

Ескобар: Тензије због неспремност Приштине да саслуша међународну заједницу

Амерички изасланик за западни Балкан Габријел Ескобар, изјавио је да се ескалација тензија на северу Косова и Метохије делимично резултат неспремности Приштине да саслуша међународну заједницу.
FOTO TANJUG/ ZORAN STANIÆ / nr

„Приштина је непотребно изазвала тензије инсистирањем на коришћењу општинских објеката. Постоје и друге зграде из којих се може радити, а ако ништа друго, пандемија корона вируса нас је научила да можемо да радимо и са алтернативних локација“, рекао је Ескобар за радио Би-Би-Си (ББЦ).

Он је истакао да су напори међународног фактора да координира са привременим приштинским институцијама наишли на отпор.

„Није било потребе да се иде у те зграде…Курти нас је уверио да ће ти градоначелници вршити само административна овлашћења и обављати основне општинске услуге”, навео је амерички изасланик.

Он је поновио да се круг насиља мора прекинути и да обе стране, и Београд и Приштина, имају одговорност да делују у том правцу.

„Многи чланови међународне заједнице виде ову ситуацију као конфронтацију између Косова и Србије. Али морамо запамтити да и овде постоји неуспех да се постигне етничко помирење унутар Косова. Охрабрили смо обе стране да се укључе у дијалог“, поручио је Ескобар.

Ескобар ће заједно са европским изаслаником за западни Балкан Мирославом Лајчаком посетити тзв. Косово и Србију 5. и 6. јуна.

Амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер рекао је 30. маја да је због некоординације привремених приштинских институција са САД, у вези са акцијама на северу, Приштина искључена из највећих војних вежби НАТО савезника у регион Балкана, Дефендер Еуропе 2023.

Petković: Kurti izazvao sukob na severu KiM jer ne želi da formira ZSO

 

Преузмите андроид апликацију.