Почетна > Свет
Свет

Ескобар: САД подржавају иницијативу „Отворени Балкан“

САД подржавају иницијативу “Отворени Балкан“, поручио је данас специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар и истакао да САД подржавају све инцијативе које приближавају регион ЕУ и промовишу стабилност.
Фото: PrtSc/U.S.EmbassyinSerbia/YouTube

„САД на Балкан не гледају као на ратни регион, већ кроз призму могућности 21. века, а могућности региона су огромне. Западни Балкан је благословен одличном географском позицијом, великим ресурсима, предузетничким духом“, објаснио је Ескобар на отварању састанка „Отвореног Балкана“ у Охриду.

У видео укључењу он је нагласио да Западни Балкан има потенцијал да буде центар обновљиве енергије, што ће помоћи за бављење климатским променама, има капацитет да буде центар за течни природни гас и да помогне Европи да се ослободи руског гаса, могао би бити центар за транспорт, технологије…

Указао је да је Западни Балкан део Европе са најбржим растом.

„САД подржавају “Отворени Балкан”, али смо за сарадњу и интеграцију у ширу европску структуру. Прекогранична сарадња на Западном Балкану треба да буде усмерена ка већој европској интеграцији“, објаснио је он.

Рекао је да постоји много иницијатива за економску интеграцију, а САД подржавају све инцијативе које приближавају регион ЕУ и промовишу стабилност.

Да би иницијатива била успешна, каже, неопходно је да буде отворена за све и да мора да укључи „свих шест земаља на једнаком нивоу“.

„Ово је прекрасна иницијатива која долази у важно време за развој Западног Балкана. А моја препорука да треба усагласити

„Отворени Балкан“ са осталим иницијативама, како се ствари не би дуплирале. Такође важно је да ова иницијатива остане економска, јер то није политички пројекат“, поручио је Ескобар.

Он је истакао да се треба посветити плану за институционални развој и подршци привредних комора.

Objavljeni novi detalji o američkoj vojnoj pomoći Kijevu

Преузмите андроид апликацију.