Почетна > Србија
Србија

Ескобар: Разговор са Вучићем тежак, огромне разлике у ставовима

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је данас да је имао веома добар разговор са председником Србије Александром Вучићем у Београду и да очекује да до краја месеца буде нађен начин за решавање питања таблица и личних докумената, а који Србима на КиМ неће променити свакодневни живот.
Фото: Танјуг/AP/Bojan Slavkovic

Разговор са Вучићем оценио је као тежак, зато што постоје огромне разлике између ставова и било је потребно много компромиса на обе стране.

Ескобар је у Амбасади САД у Београду у којој је до именовања на нову дужност био заменик амбасадора, у разговору са новинарима рекао да за тај проблем који је изазвао „узбуну и у међународној заједници“ очекује решење које косовске Србе неће додатно административно оптеретити.

„Надам се да свакодневни живот људи на северу Косова 1. септембра неће бити промењен, другим речима неће бити додатно оптерећени административним процедурама, неће бити гости у сопственој земљи, … права грађана и Србије и Косова ће бити заштићена и тада ће моћи да наставе да живе у миру. И то су моја очекивања, моја надања и уверен сам да ћемо успети да их постигнемо“, рекао је Ескобар.

На питање Танјуга да појасни зашто је разговор у Београду оценио као тежак, на чему је он инисистирао а шта је председник одбијао, Ескобар је рекао да је то зато што је било потребно направити много компромиса на обе стране, тешко зато што постоје огромне разлике између ставова.

Додао је да је ипак важно то што је видео жељу да се нађе решење, да се створи поверење у процес и посвећеност ЕУ.

Очекивања да се до краја месеца нађе решење, како каже базира на томе што је видео посвећеност обе стране и тешки рад специјаног предсавника ЕУ Мирослава Лајчака да се нађе начин да идемо напред у мирном маниру.

Додао је да ће, када се дијалог настрави прећи на ширу слику и још једном поновио да сви споразуми морају да буду имплементирани, па и формирање Заједнице српских општина.

Ту поруку смо пренели јасно у Пришини, а то им је речено раније и у Вашингтону, рекао је Ескобар и прецизирао да ће ЗСО бити на агенди следеће рунде, да Приштини нису дали рок, али да очекују да та тема буде веома, веома брзо на агенди.

„Не очекујемо да се тад постигне договор, али свакако смо им нагласили да очекујемо да се о томе разговара, да то буде на агенди, и то веома брзо“, рекао је Ескобар и подвукао да је најважнија обавеза и Београда и Пришитне је да испуне обавезе у циљу постизања договора.

Подсетио да у Европи постоје многи модели којима је регулисан положај мањина који би могли да се примени на ЗСО и који би помогли обема земљама да иду напред.

„Нема рока али неки рок постоји, чули су нас и наша очеквиања. Наставићемо тај дијалог“, рекао је он и додао да ће и САД и ЕУ наставити да притискају обе стране да одрже мир и стабилност, и да ће подржати све договоре и полтиички и технички и економск

Нагласио је да има једноставну поруку за обе стране и за Београд и Пришитну да је потребна посвећеност дијалогу, да се уздрже од насиља и да наставе да траже конструктивне начине решавања проблема.

Ескобар је навео да је циљ његове посете Београду и Приштини био да се подржи дијалог, за је рекао даи није клинички мртав, као и напоре ЕУ да би се решила питања око регистарских таблица и докумената.

Како каже, дијалог је сигуран пут који и Србију и Косово води ка ЕУ, сигуран начин који ће откључати европску будућност обе земље.

Будућност је чланство у ЕУ и дијалог је важан део тог процеса, рекао је Ескобар.

Навео је да је у разговору са Србима на КиМ чуо забринутост и да је она у многим случајевима оправдана. Оценио је да постоји велико неповерење, али и да обе стране имају прилику за добре ствари и напредак као што је развој економије.

Морају, како каже, да раде на превазилажењу неповерења, јер је решење за Западни Балкан у интеграцији не у дезинтеграцији.

Помоћник заменика државног секретара рекао је да САД не учествују директно у дијалогу, али да га подржавају и да је њихова улога да се договори поштују.

Демократски изабрани лидери и у Србији и на Косову морају да преузму обавезу да то поштују, ма ко то био.

Циљ је да се осигура мултиетнички карактер Косова, да се сви осећају добро да живе нормалне животе, да се економија развија.

Подсетио да се све од Дејтона до јуче десило у координацији САД и Европе и да ће та формула бити настављена.

Подсетио је да је агенду састанака успоставио Лајчак и да у њој постоје две кључне тачке – разговарати о генералним односима и друга разговор о стварним проблемима.

Указао је и на то да је агресија Русије на Украјину показала да постоје многи безбедности ризици, да морамо водити рачуна о стабилности целог континента те да овај део Европе захтева веома велику пажњу.

Додао је да га радује повратак у Београд и да веома добри билатерални разговори које су он и амбасадор Хил имали са председником Вучићем доприносе унапређењу добрих односа и Србије и САД.

Sporazum o saradnji Pošte i Kancelarije za IT i eUpravu

Преузмите андроид апликацију.