Почетна > Свет
Свет

Ескобар: Милатовић сагласан да проевропске странке формирају црногорску владу

Заменик помоћника америчког државног секретара и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавио је да су америчке дипломате увиделе да председник Црне Горе Јаков Милатовић показује разумевање у вези са потребом да проевропске странке формирају црногорску владу.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Ескобар је рекао за Глас Америке да је Милатовић имао важне и продуктивне састанке са специјалним саветником америчког државног секретара Дереком Шолеом, државним секретаром Ентонијем Блинкеном и представницима Беле куће.

Ескобар је истакао да су САД биле веома јасне да желе да црногорску владу чине искључиво партије усредређене на европске интеграције и посвећене НАТО-у и које деле амерички став у вези са Русијом.

„Милатовић, као шеф државе, има веома важну улогу да људима пренесе праву поруку и разумео је оно што су му пренели амерички званичници“, навео је Ескобар.

Амерички дипломата је, међутим, изразио и забринутост што се Западни Балкан, како је навео, развија неравномерно.

„Са једне стране су чланице северноатлантске алијансе које су веома посвећене свом НАТО и европском путу. Ту су и преостале три које се боре са потешкоћама. Током сусрета са њима доследно сам пренео да Сједињене Државе подржавају њихов евроатлантски пут. Волели бисмо и желели да све оне реше унутрашње и регионалне разлике које их спречавају да напредују“, навео је Ескобар.

Вучић са Милатовићем о напретку у односима Србије и Црне Горе

Преузмите андроид апликацију.